Barnlördag med Emma Karinsdotter, högläsning och snäll-karamellstillverkning

Lördagen 9/10 kl.11.00 – 12.00  Ålder från 6 år   Lisbet och Sambakungen är tillbaka! Det närmar sig jul och hela klassen längtar nästan ihjäl sig. Men varken Lisbet eller hennes kompis Hanin firar jul och vet hur man gör. Lisbet blir allt mer sugen på att få fira en Riktig jul. Problemet är bara att farmor Sambakungen hatar traditioner och vill göra allt på sitt eget sätt. Någon som däremot vet exakt hur julen bör firas är deras granne. Tyvärr är han en riktig surgubbe (och eventuellt också en kattnappare!). Hur ska Lisbet våga närma sig honom för att komma över hans expertkunskap?

Lisbet, Sambakungen, Hanin och piratkatten Sixten har kommit att älskas av både läsare och kritiker. Såhär skrev t.ex. Martina Montelius i Expressen om Livets hårda skola – del två i serien: ”Egentligen är det enkelt: skriv som du tycker det är kul att skriva. Är du riktigt begåvad, som Karinsdotter, kommer det att bli minst lika roligt att läsa. Jakobssons illustrationer är minutiöst genomarbetade, med örat tätt mot texten.
Tillsammans skapar de en bok som faktiskt öppnar blicken för läsandets och skrivandets särskilda magi. Att man kan skriva vad som helst. Att bokstäverna, tankarna, aldrig tar slut. Att vi inte alls sitter fastnaglade i vardagssnark, utan kan transformera livet genom att formulera det annorlunda. Så ger man styrka till ett barn genom en bok.”

Emma Karinsdotter

Emma Karinsdotter (född 1985) är uppvuxen i Ronneby i Blekinge bland uppstoppade gäddor, räddade fåglar och loppisfynd.

”När jag började skolan skulle jag plötsligt bli en flicka. Fram till dess hade jag bara varit ett barn. Hemma kände jag mig speciell, i skolan kände jag mig konstig. Jag tror många barn kan känna så, att i mötet med skolan blir det som är vanligt plötsligt ovanligt. När jag var yngre rymde jag. När jag blev äldre försökte jag anpassa mig och bli en annan. Böckerna var min fristad.”

Emma bor i Malmö. Under stora delar av sitt yrkesverksamma liv har hon arbetat i musikbranschen som projektledare, konsertarrangör och turnéledare.

2017 kom hennes hyllade barnboksdebut Lisbet och Sambakungen (med illustrationer av Hanna Gustavsson).

”Jag vill skriva berättelser som får alla barn, oavsett hur vanliga eller ovanliga dom är, att känna sig speciella, aldrig konstiga. Med berättelserna vill jag väcka nyfikenhet och skapa världar som är frizoner från krav och prestationer. Jag vill bygga lekland för fantasin.

Lisbet och Sambakungen är mitt kärleksbrev till barndomens evighetslånga somrar, till leken och fantasin.”