Lördagen 20 november kl.11.00
Välkommen till ett samtal om sorg med Peter Strang & Karin Hägglund.
Peter Strang är cancerspecialist och professor i palliativ medicin vid Karolinska institutet samt överläkare vid Stockholms Sjukhems palliativa cancersektion. Hösten 2013 medverkade han i SVT-serien Döden, döden, döden med Anna Lindman Barsk.
Karin Hägglund är föreläsare, författare, femfaldig svensk mästarinna och trefaldig nordisk mästarinna i karate. Till vardags arbetar hon på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, där hon ingår i ett forskningsprojekt om hållbart ledarskap baserat på självreflektion, mindfulness och self-compassion. Hon är med sin bakgrund en uppskattad talare inom näringslivet och idrotten.
Vad händer när din älskade får en obotlig sjukdom? När alla dina förväntningar på livet och framtiden plötsligt försvinner? Kan tanken på att inte behöva leva rent av vara den största trösten och ge kraft och mod för att skapa ett värdefullt liv?
Karin är 32 år och har varit tillsammans med Peter i tio år. Det är då de får reda på att Peter har cancer. De försöker hålla fokus på livet här och nu, trots kasten mellan hopp och förtvivlan. Karin inser att om hon stänger av sina känslor för att fly så försvinner möjligheten att känna något överhuvudtaget. Hon har alltid setts som stark. Även under sjukdomstiden och efter Peters död. Men det som utifrån ses som styrka är istället grundat i en djupt mänsklig erfarenhet av sårbarhet inifrån.
”Ibland vill jag bara skrika rakt ut, men vet inte om det hjälper. Karin – Peter lever, ta vara på tiden. Sörj honom inte när han lever. Karin – var här och nu. En sak i taget, en dag i taget. Andas.”
Så skilde döden oss åt är en gripande självbiografi som tar med läsaren in i utmaningen att söka mening och energi i en tid av kris. På ett naket och ärligt sätt berättar Karin sin historia, sprängfylld av starka känslor kring en av vår tids vanligaste folksjukdomar – cancer – och hur den sliter sönder tillvaron. Men också om att hitta vägen genom sorgen och finna glädje, kraft och meningen med att leva vidare.
Till denna pocketutgåva har filosofen tillika författarens bror Martin Hägglund specialskrivit ett efterord.
När människor tillfrågas om vad som är viktigast i deras liv kommer alltid gemenskap, vänskap och kärlek högst upp på listan. Men varför mår vi så bra av gemenskap, oavsett om gemenskapen handlar om ett parförhållande, körsång, goda middagar, idrott eller om en vandring i naturen? Är det verkligen så att både den kroppsliga och den fysiska hälsan påverkas av gemenskap till den grad att man till och med lever längre? Och kan gemenskapen och samhörigheten också sträcka sig till våra husdjur, till naturen och till något större? Och till och med till litteraturen och konsten? Hur kommer det sig att vistelse i naturen stärker vårt immunförsvar, gör oss lugnare och friskare?
I en personligt hållen text i denna bok Den hälsosamma gemenskapen väver Peter Strang som är cancerläkare, professor och författare ihop vetenskapliga fynd om gemenskapens välgörande effekter med personliga reflektioner.