Författarkväll med Ola Larsmo på Själagårdsgatan

Onsdagen 18 november kl.18.00 – 19.00

Entrè 200:- men då ingår boken Översten alternativt presentkort för 200:- på Gamla Stans Bokhandel, anmälan på info@gamlastansbokhandel.se max 30 personer, swishbetalning efter anmälan.

Översten
Ola Larsmo

Det här är berättelsen om Knut Oscar Broady, en svensk emigrant vars livsöde placerade honom mitt i ett stort antal avgörande ögonblick i såväl svensk som amerikansk historia. Berättelsen tar sin början precis på den plats kvällen kommer vara, Själagårdsgatan i Gamla Stan.

”När jag gjorde research kring Swede Hollow snubblade jag över ett otroligt spännande emigrantöde, som också blev en nyckel till det moderna Sverige. Knut Oscar Broady föddes som utfattig pojke i Uppsala, hörde till den första vågen av utvandrare och han förlorade allt under resan till det nya landet. På väg mot sin undergång i New York mötte han Gud och fick en kallelse: att slåss mot slaveriet. Detta ledde Knut Oscar Broady ut på inbördeskrigets slagfält, däribland Gettysburg. Han tycks vara överallt under de dramatiska år som formar såväl Lincolns USA som folkrörelsernas Sverige.”

Ola Larsmo växte upp i baptistkyrkan. Där lade han märke till Knut Oscar Broady som rektor för den första frikyrkliga teologiska högskolan i Sverige dit Broady senare i livet skulle återvända. Men ju djupare Larsmo gick i sina efterforskningar desto mer kom Knut Oscar att framstå som en svensk Forrest Gump – minus komiken – som hamnade i den ena avgörande historiska omständigheten efter den andra. Bara hans överfart till USA är väldokumenterad som emigrantepokens allra värsta.

Helvetet fortsätter i den slum som den djupt deprimerade Knut Oscar möter i New York, dit han kommer som 22-årig änkling med ett spädbarn, en flicka, på armen som snart dör även hon. En baptistförsamling i New York blir hans räddning och där väcks hans starka engagemang för de svartas frihet, en övertygelse som senare får honom att bli befäl för en legion på nordstatssidan i det amerikanska inbördeskriget.

– För de frireligiösa handlade kriget om slaveriet och det är inte riktigt känt hur progressiv den amerikanska kyrkan var på den här tiden, säger Larsmo som i människor som Knut Oscar Broady också ser en förklaring till det starka engagemang mot främlingsfientlighet och rasism som han mötte i baptistkyrkan under sin uppväxt i Västervik.