Författarsamtal med Ann-Helén Laestadius

Torsdagen 23 februari kl.18.00 -19.00  Lokal Storkyrkan!

Vi har nöjet att få anordna detta samtal i Storkyrkan med Ann- Helén Laestadius och Kristina Ljunggren.

Efter samtalet blir det bokförsäljning med signering.

Ann-Helén Laestadius, född 1971, är författare och journalist. Hon är uppvuxen i Kiruna och har sina samiska och tornedalska rötter i Nedre Soppero. Sedan 2001 är hon bosatt i Solna.

År 2007 debuterade hon med ungdomsboken Sms från Soppero när hon vann en manustävling. 2016 kom ungdomsromanen Tio över ett, som tilldelades Augustpriset i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. 2017 vann hon även Norrlands litteraturpris och var sommarpratare i Sveriges Radios P1.

Ann-Helén Laestadius återvänder alltid till rötterna i Kiruna och Norrbotten i sina böcker. Ofta skriver hon om identitet, att tillhöra olika kulturer och inte minst familjens och släktens betydelse.

Stöld (2021), hennes elfte bok och första roman för vuxna, blev en stor framgång. Den har älskats av tiotusentals läsare, tilldelats flera utmärkelser, bland annat Årets Bok 2021, och sålts till ett tjugotal länder. I romanen Straff (januari 2023) fortsätter hon att skildra samernas liv och utsatthet.

 

Efter den stora succén med ”Stöld” är Ann- Helén Laestadius tillbaka med ”Straff” – en isande vacker och obönhörlig skildring av ett samiskt trauma som gått i arv i generationer.

Det är 1950-tal och renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge och Anne-Risten är sju år när de tas från sina familjer och tvingas gå i nomadskola. Tryggheten byts ut mot en skrämmande tillvaro där samiskan är förbjuden, jojken syndig och husmor straffar dem med riset. Föräldrarna vågar inte protestera och de fina herrarna lyssnar ändå inte.
Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att överleva, eller åtminstone försöka förtränga. Men så en dag är husmor tillbaka. Går där på gatan som om ingenting hänt. Och det blir uppenbart att ingen har glömt.
”Straff” är en berättelse baserad på verkliga händelser kring ett av den svenska statens största svek mot samerna. Nomadskolan har krossat generationer och lett till språkförlust, skam och brutna familjeband.