Onsdagen 4 mars kl. 18.00 – 19.00 Â
______________________________________________________________________
                                                                                          Berättelsen om direktör Kruse och Stalins oljebolag i Sverige
Mellan 1928 och 1937 syns Naftamackarnas triangelformade skyltar över hela Sverige, men för de flesta svenskar är det okänt att oljebolaget är en del av en underjordisk rörelse för att finansiera och sprida den kommunistiska revolutionen från Stalins Sovjetunionen.
Här tecknas ett porträtt av mannen bakom bolaget. En person helt okänd för allmänheten, som fostrades i det svenska bankväsendet, valdes in i riksdagen för att i nästa stund kräva att bli utkastad därifrån. Därefter jobbade han för Lenins handelsdelegation och blev agent för Stalin. Som direktör för Naftabolaget drev han en spioncentral med företaget som fasad.
Det var författaren Fredrik Malms morfars far, Einar Kruse.
Naftasyndikat är en ovanlig släktkrönika in i okänt land. Där andra släktkrönikor handlar om deras inbördes relationer handlar berättelsen om Einar Kruses liv och gärning om något annat och mer allmängiltigt, ett stycke förbisedd, bortstädad eller omsorgsfullt hemlighållen samtidshistoria.
 Fredrik Malm är riksdagsledamot för Liberalerna, tidigare medarbetare och ledarskribent på bl.a. Expo, Upsala Nya Tidning och Gefle Dagblad.