Helena Hegardt från Appell tipsar om favoriter ur Appells utgivning

Torsdag 22/12 kl. 15-17

Helena Hegardt, som driver Appell förlag besöker oss för att tipsa om sina favoriter och blandade guldkorn ur förlagets utgivning! Helena kommer att vara på plats med ett litet bokbord i butiken där hon dukar upp med olika titlar. Passa på att ta del av Helenas expertis och entusiastiska tipsande! Hitta de bästa julklapparna – sen slår vi in paketen åt dig!

Appell är ett kvalitetsförlag med inriktning mot kultur- och idéhistoria, historia, samhällsfrågor, konst och arkitektur. Finlandssvensk litteratur, biografier, kvinnohistoria samt etik och filosofi, gärna i form av essäer, hör till förlagets profil.

Blandade titlar och äldre guldkorn kommer att finnas att köpa på plats. Några exempel på aktuella böcker på Appell som Helena kommer att ha med sig är:

Platser i världen: tolv litterära besök – red. Anette Nyqvist
Följ med till Anton Tjechovs Sachalin, Elena Ferrantes Neapel och Abdulrazak Gurnahs Zanzibar. Genom att skriva reseberättelser utforskar antropologer, litteraturvetare och språkvetare tolv platser som förekommer i romaner, noveller och poesi. Berättelserna utspelar sig såväl i den upptäcktsresandes 1700-tal som i backpackerns vardag.

Bakom och bortom järnridån: de sovjetiska åren och frigörelsen i Baltikum och Ukraina – Li Bennich-Björkman 
Stalins död 1953 är utgångspunkten i denna granskning av de fyra sovjetiska rådsrepublikernas vägar till självständighet. Åt vilka håll utvecklades länderna under årtiondena bakom järnridån och hur påverkades liv och samhälle av den ökande friheten under 1980-talets perestrojka? Efter 1991, bortom järnridån, rymmer historien såväl framgångssagor som korruption och bitterhet över det förflutna. Här står politiken i centrum men vi möter också människors vardag – drömmar som förverkligats och förhoppningar som grusats. En grundläggande fråga är: Varför blev dessa länder så olika.

Den lilla skalan i det stora: kaklet i osmanska rum – Gertrud Olsson
Den lilla skalan i den stora berättar om ornament, mönster och material, om form och teknik, och om de hantverkare som tillsammans arbetat fram det osmanska rikets kakelklädda väggar. Kunnandet spreds och omformades i möten mellan olika kulturer när konstnärer och hantverkare flyttade till nya platser och uppdrag.