Lycklig den som kan glömma – Boksamtal med Andreas Gedin

Torsdag 21/9 kl. 17.00-18.00

”Jag tror att han inte klarade av att minnas. Under arbetet med denna bok har jag insett att det i stället är jag som är satt att göra det.”

Lycklig den som kan glömma (Historiska Media) är Andreas Gedins personliga berättelse om farfadern Georg, men också en fascinerande historia om den judiska kulturen i 1900-talets Europa. Kända och okända personligheter i den värld som omgav Georg får liv när deras spännande, märkliga och gripande öden också berättas.

Georg Israel (1891-1973) är den socialistiske sionisten som såras vid östfronten i första världskriget för att sedan umgås i det myllrande judiska kulturlivet i Berlin. Vi möter psykoanalysens pionjärer, vänsteraktivister, författare och konstnärer, såsom Joseph Roth och Ilya Ehrenburg, och följer Georg då han bygger en framtid och bildar familj med hustrun Lena. I sista stund inser de att det judiska Berlin är på väg att gå under och familjen flyr till Sverige i april 1938. Det nya hemmet på Linnégatan i Stockholm blir en mötesplats för författare i exil. Men även för motståndsmän och underrättelseagenter, vilket säkerhetspolisen noterar.

Andreas Gedin bor och arbetar i Stockholm. Sedan början av 1990-talet har han varit verksam som konstnär och ställt ut i Sverige och internationellt sedan dess. Konstnärskapet är idébaserat och arbete med texter på olika vis är vanligt förekommande, men också film, skulptur, fotografi med mera. Han har bland annat ställt ut på Moderna Museet i Stockholm, Göteborgs konstmuseum och Malmö konstmuseum och är representerad i deras samlingar.

Foto på Andreas: Mikael Olsson

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!