Maja Hagerman signerar Minnesbrunnen

Gamla stans bokhandel firar 4 år 18/11-20/11!
Se kalendariet för att läsa mer om fler av helgens events. 

18 november kl. 15.00

Maja Hagerman signerar Minnesbrunnen

”För mig handlar det inte om en längtan efter det förflutna – utan om en önskan att framtiden inte ska tappa bort historien utan ha den med sig.”

Fem texter belyser här teman som glömska, spårtydning och minnets återkomst. Det kan handla om det medeltida helgonet S:t Botvid, om antropologen Gustaf Retzius märkliga resa på den finska landsbygden, om trädgårdsväxternas och fotografins historia och arvet efter arbetarrörelsen. De historiska nedslagen blir också en språngbräda ut i samtiden och framtiden. De visar hur vårt sätt att minnas, av flera olika skäl, nu håller på att förändras.

Maja Hagerman har en unik förmåga att se den udda detaljen och stanna kvar vid den när andra rusar vidare. Hon vrider och vänder på händelser och fenomen i historien och frågar sig om vi verkligen sett allt. Är det inte något vi glömt eller missat?

”Det pågår en kamp om minnen just nu. Vi lever med ett försåtligt men reellt hot, där kulturarv riskerar att kidnappas för politiska syften. Så det gäller att vara på sin vakt. Se till att berättelserna om de minnen vi delar förblir så komplexa och mångbottnade som de faktiskt är.”

Maja Hagerman, författare, vetenskapsjournalist och outtröttlig folkbildare. Hon är också hedersdoktor vid Uppsala universitet och konstnärlig lektor i Bildproduktion vid Högskolan Dalarna, med kurser i historisk dokumentärfilm.

Maja Hagerman utkom senast med den kritikerhyllade boken Trådarna i väven. På spaning bland minnen och kulturarv i Sverige (2019). Dessförinnan kom Käraste Herman. Rasbiologen Herman Lundborgs gåta (nominerad till Augustpriset 2015), Försvunnen värld (2011) och Det rena landet. Om konsten att uppfinna sina förfäder (2006) . Hennes debutbok I spåren av kungens män vann Augustpriset 1996.

Priser och utmärkelser i urval:
S:t Eriksmedaljen 2022
Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2020
Svenska Akademins biografipris 2016
Årets bok om svensk historia 2012
Sällskapet De nio, särskilt pris 2009
Augustpriset 1996

 

Foto: Claes Gabrielson