Torsdag 23/11 kl. 17.00
Psykologikväll: Beroende i praktiken med: Carina Bång, Lotta Bratt Becker och Ingrid Kristoffersson-Rosin
Hur utvecklar sig ett bruk till att bli skadligt och övergå till sjukdom? Hur är det att vara närstående till en person med missbruksproblem? Hur motiverar man någon till förändring som har svårt att se hur hen ska klara dagen utan alkohol eller narkotika?
Trots att de flesta av oss på ett eller annat sätt har personlig erfarenhet av beroendesjukdom (privat eller på jobbet), så vilar det ett förödande stigma över den. Rädslan för att bli dömd eller negativt särbehandlad är en av de vanligaste orsakerna till att en person inte söker hjälp. Därför är bemötande så viktigt – särskilt som yrkesverksam. Redan det första telefonsamtalet eller mötet kan lägga grunden för personens fortsatta förväntningar och hens egen tro på att det är möjligt att förändras.
Välkommen till ett boksamtal som gör upp med myter och missförstånd kring beroende och som visar på en väg framåt.
Om författarna:
Carina Bång är beteendevetare, anhörigterapeut och certifierad CRAFT-terapeut, verksam som handledare och utbildare inom CRAFT och motiverande samtal (MI) och med stor erfarenhet att motivera personer med beroendeproblem till förändring och be andling. Hon besvarar regelbundet läsarfrågor om beroende på DN Insidan och är författare till uppskattade böcker för anhöriga.
Lotta Borg Skoglund är docent vid Uppsala Universitet och överläkare i psykiatri. Hon är grundare av SMART Psykiatri och hennes forskning handlar om neuropsykiatri, hormoner, psykisk samsjuklighet och beroende. Lotta är ofta anlitad som expert och debattör i tv och media.
Lotta Bratt Becker är socionom med en masterexamen inom socialt arbete. Hon har arbetat som chef och medarbetare inom socialtjänsten, bland annat med projekt för att få samhällsaktörer inom socialvård och omsorg att samarbeta kring individer med komplexa behov.
Ingrid Kristoffersson-Rosin är socionom med utbildning inom KBT och PDT, verksam som case manager vid socialförvaltningen i Stockholms stad. Hon arbetar med att förbättra vård och stöd för personer med social utsatthet och samsjuklighet.
Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!