Samtal i Storkyrkan med Mian Lodalen & Jonas Gardell, moderator Johan Hilton

Torsdag 30 september kl.18.00

Välkommen till detta spännande samtal med Mian Lodalen & Jonas Gardell, föranmälan på knappen nedan.

1879 skriver den kände filosofen Pontus Wikner en text han kallar Psykologiska självbekännelser. Manuset låses in i en blecklåda som enligt direktiven ska förvaras på Uppsala Universitetsbibliotek i minst 50 år innan någon får bryta förseglingen och läsa. Dess innehåll är så kontroversiellt och så skandalöst att enbart ryktet om den förseglade blecklådan skapar panik i Pontus Wikners vänskapskrets. Ändå är det Wikners vilja att hans text någon gång ska publiceras. I en framtid när allt är förändrat. Han drömmer om ett lyckligare år.
1970, nästan 100 år efter att Pontus Wikner skrivit sina olyckliga bekännelser, bildar några ungdomar i Örebro föreningen Gay Power Club. Den excentriske Ronny går ut i Örebro mitt på dagen i full drag. Kärleksparet Vanja och Kerstin skapar sensation i rikspressen som ”flickorna som vill gifta sig”. Och tillsammans genomför de den första demonstrationen någonsin i Sverige för homosexuell frihet.

Ett lyckligare år är den gripande berättelsen om de unga studenterna Pontus och Herman och deras omöjliga kärlek under andra halvan av 1800-talet. Det är den fantastiska berättelsen om några modiga ungdomar i en liten stad i Mellansverige under andra halvan av 1900-talet som bestämmer sig för att också de har rätt till lycka. En svindlande roman om kärlek i en tid när kärleken saknade språk.

Jonas Gardell är en av Skandinaviens mest kända och folkkära författare och kulturpersonligheter. Sedan debuten 1985 har han skrivit en mängd tv- och filmmanus, shower och sångtexter samt romaner som En komikers uppväxt, Torka aldrig tårar utan handskar  och Till minne av en villkorslös kärlek. Hans böcker är översatta till ett tjugofemtal språk.

____________________________________________

Ett oväntat telefonsamtal. Genom en gemensam bekant har Margit fått telefonnumret och Eva går med på att träffas. Det blir startskottet på en passionshistoria som slutar i rättegång. Inte mindre än fem kvinnor kommer att anklagas för ”otukt som mot naturen är” och får schavottera i pressen med sitt kärleksliv. Tiden är 1943, mitt under brinnande krig, med allt vad det innebar av ransonering, motbok, bomblarm och gengasaggregat.

I Per Anders Fogelströms anda skildrar Mian Lodalen ett Stockholm som sjuder av liv. Efter succén med Lisa och Lilly återkommer hon med Lesbiska ligan – en sann kriminalhistoria. En minst lika fängslande och gripande roman kring ett fall som chockerade sin samtid och snabbt blev en riksnyhet.

Mian Lodalen
 är verksam som författare, frilansjournalist, krönikör och flitigt anlitad föredragshållare. Hon har gett ut krönikesamlingarna Kärlek och Mera kärlek, romanerna Smulklubbens skamlösa systrar och Trekant och är medförfattare till boken Könsbalans – så jobbar du jämställt.
I Dårens dotter skildrade hon med svärta och humor flickan Connies uppväxt med en pappa olik alla andra. Den fristående uppföljaren, Tiger , handlade om Connies tonår, om att vara ung i en småstad på 1970-talet och bära på en stor hemlighet.
Därefter har Mian Lodalen medverkat i flera antologier och utkommit med faktaböcker och lättlästa kärleksromaner. Den senaste ungdomsromanen I döden för dig utkom 2019 och skrevs tillsammans med Maria Ahlsdotter.
Hösten 2020 utkom den rosade romanen Lisa och Lilly, först av tre i en svit som baserar sig på verkliga historiska fall och som handlar om homosexuellas livsvillkor i Sverige.