Samtal i Storkyrkan under Stockholms bokhelg

Samtal i Storkyrkan under Stockholms bokhelg 11-14 maj

Under Stockholms bokhelg arrangerar vi en serie samtal i samarbete med Storkyrkan. Dessa samtal äger rum i Storkyrkan i Gamla stan. Samtalen i Storkyrkan leds av domkyrkokaplan Kristina Ljunggren. Efter samtalen finns möjlighet att köpa signerade böcker till förmånliga priser.

Här kan du ladda ned programmet som PDF: Program Storkyrkan

….eller fortsätt läsa nedan:

***OBS! SÖNDAGENS PUNKT KL. 17.00, NARREN PÅ SCENEN MED OLLE NÄSMAN OCH ETIENNE GLASER ÄR TYVÄRR INSTÄLLD!*** 

Fredag 12/5

13.00: Konstliv och kvinnors öden i Gamla stan på 1700-talet
Diskussion med Mia Skott, historiker och författare och Rebecka Lennartsson, etnolog och författare.

I samarbete med Volante, Norstedts och Stockholmia förlag.

15.00: Bokförläggare Svante Weyler om Böckerna 

Svante Weyler har varit förläggare för några av Sveriges mest lästa och älskade författarskap, liksom för Nobelprisbelönade författare som Imre Kertész. Efter att hårdnackat ha undvikit att blicka tillbaka började han en dag återvända till böckerna som format honom från ungdomen och framåt. I Böckerna, en sorts ”memoar från sidan” möter vi utöver förläggaren själv bland annat författare som PO Enquist, Hilary Mantel, Torgny Lindgren, Agneta Pleijel, Imre Kertész, Marlene van Niekerk, Lennart Hagerfors, Marilynne Robinson och deras historier.

Böckerna är en bok om hur böcker blir till och om litteraturens förmåga att göra livet lite större.

I samarbete med Volante förlag.


Lördag 13/5

16.00: Helene Rådberg om Kvinnorörelse
Rådberg
berättar i romanen Kvinnorörelse om Frälsningsarmén – en rörelse som lät kvinnor predika och som stred för att rädda människor från social misär med målet att förbättra deras villkor. Året är 1884, Hilda är sjutton år och Frälsningsarmén har precis öppnat sin eld i Norrköping. Hon dras in i en ny rörelse som för första gången låter kvinnor predika, och blir snart en av de första kvinnliga officerarna som utbildas på Krigsskolan i Stockholm. Genom sin sin mormorsmors levnadshistoria skildrar Rådberg hur kvinnor kring förra sekelskiftet kämpade för kunskap och lika villkor.

I samarbete med Ordfront förlag.


Söndag 14/5

13.00: Om Helgonnamn i almanackan

Många namn i dagens almanacka har sin bakgrund i den medeltida kyrkans helgonkalender och firandet av helgonens dödsdagar. Detsamma gäller helgdagar som midsommar och Mikaelidagen, eller sjusovardagen och Luciadagen. I Helgonnamn i almanackan (författare Heikki Oja) presenteras helgonen i datumordning från nyårsdagen till nyårsafton, och även rörliga helgdagar som påsken finns med. Namnen har funnits med i tryckta svenska almanackor och kalendrar från 1500- till 1700-talet. När Sverige på 1500-talet övergick från katolska kyrkan till den lutherska slutade man fira helgonen, men de bekanta namnen levde ändå vidare. Med utgångspunkt i boken möts Tommy Kuusela och Kristina Ljunggren i ett samtal om helgonnamnen.

Tommy Kuusela är  fil.dr i religionshistoria och folklivsforskare, driver Sveriges största podcast om folktro och traditioner, När man talar om trollen, och arbetar vardags arbetar på Institutet för språk och folkminnen i Uppsala.

I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland och Appell förlag. 


17.00: Narren på scen OBS!!!!  *****TYVÄRR INSTÄLLT! *****

I sin nya bok Narren på scen porträtterar Olle Näsman skådespelaren Jan-Olof Strandberg. Strandbergs skådespelargärning spände över sex decennier på landets stora scener. Scenen var hans, integriteten, kunnandet, allvaret, självdistansen och glimten i ögat fanns alltid där. Han var skådespelaren, men också både chef för Dramaten och mångårig företrädare för skådespelarfacket. Scenframträdande med Olle Näsman och Etienne Glaser.

I samarbete med Carlsson förlag. *****OBS!!!! TYVÄRR INSTÄLLT! *****

Samtal i Själakoret, en trappa upp i Storkyrkan
Söndag 14/5

15.00: Att läsa Proust
Möt Klara Gullström och Lars Fuhre från Proustsällskapet som diskuterar Proust och varför han är värd att läsa.

I samarbete med Proustsällskapet.

16.00: Poesi med och av
Akademiledamot Jila Mossaed
Jila Mossaed
är en iransk-svensk författare, poet och ledamot av Svenska Akademien.

I samarbete med Lejd förlag. 

_________________________________________________________________________

I år deltar Gamla stans bokhandel i Stockholms bokhelg som en del av Wordstock – en litterär idé och samtalsfestival! Wordstock är en gemensam satsning av Gamla Stans bokhandel och idéstudion SN7 som båda drivs av förlaget Volante. Utöver cirka 50 programpunkter, massa böcker och samtal utlovas mingel och högt i tak. Våra evenemang är alltid kostnadsfria att vara med på – så även under bokhelgen, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!