Stockholms bokhelg på Gamla stans bokhandel 2023 11-14 maj!
Stockholms bokhelg är en litteraturfestival med mer än 100 förlag, bokhandlare, museer och institutioner som fyller Stockholms gator och torg med böcker, författare och bokprat. Under fyra dagar kan du hälsa på hos bokförlag, bokhandlare samt museer och träffa författare och lyssna på när de pratar om sina böcker.
I år deltar Gamla stans bokhandel i bokhelgen som en del av Wordstock – en litterär idé och samtalsfestival! Wordstock är en gemensam satsning av Gamla Stans bokhandel och idéstudion SN7 som båda drivs av förlaget Volante. Utöver cirka 50 programpunkter, massa böcker och samtal utlovas mingel och högt i tak.
Nedan listas alla programpunkter som äger rum i bokhandeln. Se även programmet för vår samtalsserie i Storkyrkan här.
Dag 1: Torsdag 11/5
12.00
Livepodd! Krimtidpodden med gäst Charlotte Al-Khalili.
14.00
Vill du vidga dina perspektiv och tänka nytt? Föra konstruktiva samtal med oliktänkande? Emma Stenström om boken och metoden Bubbelhoppa.
16.00
Platserna som globaliseringen glömde. Möt Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia och författare till Övergivna platser – finalen, i samtal med Joakim Broman från Timbros nätmagasin Smedjan.
17.00
Tillsammans med Svante Weyler, fd journalist, fd förläggare och aktuell med Böckerna, bjuder vi in till en unik bokcirkel som drar igång i höst. Kom och lyssna på en närmare presentationen av upplägget!
18.00
Mod och motstånd i Europa – igår och idag. Ett författarsamtal mellan Lisa Bjurwald och Kenneth Hermele.
Dag 2: Fredag 12/5 – Fokus på kreativitet, språk och skrivande
11.00
Varför säger vi att någon är het på gröten? Vad är en chipskostym? Carl Ahlstrand, språkkonsult, översättare, redaktör och författare berättar om Maten i vårt språk.
12.00
Kan man styra språket med språkpolitik? Vem bestämmer över språket? Bråkar vi mer om språk och ord i dag än förr? Olle Josephson, professor i svenska och tidigare chef för Språkrådet i samtal Maria Sjödin, förläggare på Morfem.
13.00
Om semikolon, emojier, utropstecken och andra skiljetecken. Siv Strömquist i samtal om textens minsta byggstenar – som hon har skrivit en hel bok om – med Maria Sjödin, förläggare på Morfem.
14.00
Latinet öppnar dörren till Europas kulturhistoria! Andreas Nordin, författare till Latin. En introduktion och Latinsk grammatik, berättar mer.
15.00
Pär Säthil om Det lyckliga geniet. Om kreativa fällor och hur man rundar dem; skrivkramp, uppskjutande, bristande motivation och inställda drömmar går inte bara att förklara utan också att förändra.
16.00
Möt två av Sveriges mest profilerade sportjournalister! Olof Lundh satte ordet sporttvätt på allas läppar i samband med Qatar-VM. Lennart Ekdal, pappa till två landslagsspelare, beskriver fotbollsproffsens liv framför och bakom kulisserna. Hör ett samtal mellan två rutinerade journalister om en (åtminstone delvis) smutsig mångmiljardindustri som oftast bevakas som ren underhållning.
17.00
Finputsa texten! Litterära tidskriften Parnass bjuder in till en timme med fokus på textarbetet bakom kulisserna. Korrekturläsaren Corinna Müller och redaktören Lars Molin i samtal.
Dag 3: Lördag 13/5
11.00
Ayn Rands klassiska kortroman Lovsång ges nu ut i nyutgåva på svenska (Timbro). Vad är det i hennes romaner som väcker sådant engagemang och som ständigt finner nya generationers kärlek (och hat?) Mattias Svensson, ledarskribent Svd, och Catarina Kärkkäinen, Timbro, diskuterar!
12.00
Träffa underbara Emma Hamberg som kommer med en efterlängtad uppföljare till succéromanen Je m’appelle Agneta; Au revoir Agneta är äntligen här!
13.00
Kom och lyssna till Sara Lövestam som snackar språk och grammatik!
14.00
Ninni Schulman och Lina Areklew i samtal om sina nya böcker Som vi lekte och Av skam. Psykologisk spänning i Dalarna och ond bråd död i Ångermanland.
15.00
Möt Paris genom flanörens strövtåg i den franska litteraturen. Lena Kåreland berättar om romaner och dikter, tecknar miljöer och lyssnar in röster i Franska flanörer med fokus på 1800-talets Paris.
16.00
Boksignering med Martina Haag! Obs! Inget samtal, endast signering. Martina Haag är nu tillbaka med Från och med nu – en berättelse om att befinna sig mitt i livet och inse att det inte kommer att vara för alltid. När ska man bli den person man är ämnad att vara?
17.00
I Sverige har Tyskland länge betraktats som förebild med sitt debattklimat, men i ljuset av senare års energiomställning och Rysslandpolitik har Tyskland börjat framstå som ett varnande exempel. Via en undersökning av tidsandans förändring till följd av flyktingkrisen, pandemin och kriget i Ukraina identifierar Philip Franzén i Ett Sverige för vuxna – om Tyskland som förebild och varnande exempel myter om både tysk och svensk samhällsdebatt. Samtal med Andreas Johansson Heinö.
Dag 4: Söndag 14/5 – Fokus på finlandssvensk litteratur
11.00
Edith Södergrans poesi behöver ingen introduktion. Mindre känd är hon som fotograf. I Världen är min paras de mest spännande av Edith Södergrans fotografier ihop med hennes poesi. Agneta Rahikainen, en av redaktörerna bakom boken, besöker oss och berättar mer.
12.00
Författaren och konstkritikern Sebastian Johans i samtal om nya romanen Döden och Kerstin. Kapten Rönner ligger i en villa på Åland och dör. Han hör sin hustru och hennes sommargäster skvallra i salongen, medan minnena tränger.
13.00
Hur ser Finlands svenska historia ut? Är det politiken, makten, språket eller kulturen som väger tyngst? I dag är oftast språket i fokus när det gäller de svenskspråkigas identitet i Finland, men historiskt sett har till exempel hembygd, klass eller vem man svurit trohet till varit viktigare. Martin Hårdstedt berättar om Finlands svenska historia. Samtalspartner Urban Lindstedt.
15.00
I biografin Ebba Stenbock: I maktspelets skugga möter vi Ebba Stenbock, som befann sig mitt i stormens öga i maktkampen mellan kung Sigismund och hertig Karl. Anu Lahtinen berättar om Ebba Stenbock som dotter, syster, maka och mor i en politiskt turbulent tid.
16.00
Urban Lindstedt som driver podden Historia Nu berättar om boken Sargade själar (författare Ville Kivimäki). Om de finska soldaterna som under andra världskriget vårdades för psykiska krigsskador. Deras trauman var stigmatiserande och har länge varit en undanskymd del av krigets historia.
17.00
Thella Johnson har prisats för sina radiodokumentärer och granskande reportage. Fred är hennes debutroman; ett ömsint familjeepos, från Kalevala till flyktingkris. Och en skildring av efterkrigstidens människor i Sverige och Finland – två länder som sagts stå varandra nära, som syskon.
Avslutningssamtal
Söndag 14/5
18.00
Vi avslutar bokhelgen med ett samtal mellan John Ajvide Lindqvist och Ordfronts förlagschef Pelle Andersson.
…varmt, varmt välkommen!
Våra evenemang är alltid kostnadsfria att vara med på – så även under bokhelgen, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!