Fira Stockholms bokhelg med Gamla stans bokhandel 17-19 maj
Gamla stans bokhandel deltar i Stockholms bokhelg och arrangerar författarsamtal i butiken och i Storkyrkan. Samtalen i Storkyrkan arrangeras i samarbete med Storkyrkan.
Söndag 19/5 har vi historiskt tema på samtalen i butiken.
Program över samtalen i Storkyrkan hittar du här. Samtalen i Storkyrkan hålls under fredagen och har tema ”Konflikt och försoning”.
Alla programpunkter som vi arrangerar är gratis att delta i, men passa gärna på att köpa en bok när du besöker oss.
Varmt välkommen att delta i vårt program under Stockholms bokhelg!
Nedan ser du vad som händer i butiken under bokhelgen. För mer utförlig information om de enskilda programpunkterna, klicka på respektive rubrik:
FREDAG 17/5
12.00 Lunchsamtal med Annika Thor
I kortromanen Sälflickan återvänder Annika Thor till tidsperioden kring andra världskriget som hon tidigare skildrat i ungdomsromanerna om Nellie och Steffie och Om inte nu så när. Sälflickan handlar om Lilly och hennes upplevelser under ett avgörande ungdomsår. Trots att Lilly kallats ett samhällets olycksbarn är hon i själva verket den minst olyckliga människa man kan tänka sig.
14:00 Livskvalitet och hälsosamt åldrande med Birger Öhman
Att få vara frisk och stark genom hela livet innebär stora möjligheter att förverkliga sina drömmar! Birger Öhman, författare till Bli yngre med tiden, berättar om hur små förändringar i vår livsstil kan förebygga ohälsa och fördröja åldrandet! Synpunkter och frågor från gästerna välkomnas.
16.00 Astrid Billengren om En av oss kommer dö ung
Matilda står och kokar gröt åt sin son när hon får telefonsamtalet. Hennes bästa vän Ellen har kastat sig ut från sin balkong. Ellens självmord blir början på en sorgeresa i högt tempo där Matilda tvingas konfrontera sina egna skuldkänslor – och den dolda sanningen om ett familjedrama hon blundat för. En av oss kommer dö ung är en samtidsberättelse om Malmö, ölklibbiga dansgolv och flickors hemligheter. Hör författaren Astrid Billengren berätta mer.
*
LÖRDAG 18/5
12.00 Fredrik Segerfeldt om Rikslarm i Georgien
Med lika delar humor och allvar delar Fredrik Segerfeldt frikostigt med sig av ögonblick, insikter och erfarenheter från sina många resor och möten med människor på fem kontinenter. Alltid med ambitionen att tränga djupare: varför blev det egentligen krig på Balkan? Hur blev Chile rikare än Argentina? Och varför finns det inga pytonormar i Laos?
13.00 Den okände von Wright
Filosofen Georg Henrik von Wright var under sin tid en av Nordens mest kända, omdebatterade intellektuella. I textsamlingen Den okände von Wright lyfts nya sidor av hans fortfarande högaktuella kritik av vårt teknikstyrda samhälle och hans intresse för bland annat klimatfrågor och antikrigsideal fram.
14.00 Erik Ehn läser ur Lilla Buddha söker lycka
Lilla Buddha söker lycka, av Claus Mikosch, är en tidlös berättelse om vänskap, nyfikenhet och konsten att vara lycklig. Läsaren får följa med på lilla Buddhas vindlande resa. I sitt sökande möter och upptäcker han olika landskap, livsstilar och människor – men mest av allt upptäcker han sig själv. Ta del av ett unikt framträdande där skådespelaren Erik Ehn läser högt ur boken!
15.00 Oland: Sveriges glömda Hollywoodstjärna
Warner Oland (1879–1938) blev världsberömd i asiatiska roller som skurken Fu Manchu och den kinesiske detektiven Charlie Chan. “Yellowface”, att vita skådespelare gestaltade rasistiska stereotyper av »orientaler«, blev hans signum och förbannelse. Kim Khavar Fahlstedt har tecknat ett levande porträtt av en kontroversiell stjärna som försvunnit ur den svenska filmhistorien.
*
SÖNDAG 19/5
TEMA: HISTORIA
12.00 Eva Ekselius om Vakna mitt folk: Det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska
13.00 Flitiga och sysslolösa – Johanna Ilmakunnas om 1700-talets sällskapskultur
Fritid men också arbete. Livet på herrgårdar och i Stockholms adelspalats, där högreståndsfamiljernas internationella mat- och shoppingvanor samsas med tjänstefolkets sysslor, träder fram i pregnanta bilder av 1700-talets sällskapskultur i essäsamlingen Flitiga och sysslolösa. Hör Johanna Ilmakunnas berätta mer.
14.00 Historiska recept
Boken Historiska recept i urval tar dig på en kulinarisk resa flera hundra år bakåt i tiden. Varför tog man fyrtio ägg till en mandeltårta? Hur såg det påhittiga matfusket ut? Testa själv genom att experimentera med råvaror, kryddor och otippade smakkombinationer! Boken innehåller 111 recept på inläggningar, puddingar, kakor, pastejer, fisk, skaldjur, kött, rotfrukter och drycker. Dessutom ingår huskurer och råd om färgning och fläckborttagning.
15.00 Agenten, charmören och äventyraren Johan Adam Graaner
En ung officer reser till Sydamerika 1815, får kontakt med självständighetsrörelserna och involveras i planer på en svensk tronarvinge i Argentina. Beläst och flitig med pennan – Johan Adam Graaners livsberättelse ger inblickar i en dramatisk tid. Dag Retsö, författaren till Fåfänga var min passion, berättar om Graaners livsöde.
16.00 Sara Kristoffersson om Det förlorade paradiset : berättelsen om Konsums uppgång och fall
*
Äntligen bokfest!
*
Våra evenemang är precis som vanligt kostnadsfria att vara med på även under bokhelgen, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss.