Torsdag 31/8 kl. 18.00-19.00
Obs! Lokal Storkyrkan!
Efter vårens succéevent om Ellen Key kör vi en favorit i repris – nu i Storkyrkan!
Två sidor av Ellen Key genom Ingela Bendt och Lisbeth Håkansson-Petré
Vid sekelskiftet 1900 kan ingen undgå Ellen Key. Hon skriver i tidningarna, föreläser och debatterar om kvinnofrågor, pedagogik, barns rättigheter, fred och yttrandefrihet. Hennes kall är ett bättre samhälle. Men hon har också en annan, mer okänd, sida. Den kontemplativa och inåtblickande. I sina texter om Livstron skriver hon om behovet av stillhet i en turbulent värld.
I Ingela Bendts Ett hem för själen Ellen Key Strand och Lisbeth Håkansson Petrés Tisdagar med Tolfterna kommer Ellen Keys båda sidor fram. Dels den utåtriktade samhällsmedborgaren som startar nätverket Tolfterna där kvinnor träffas över klassgränserna och diskuterar tidens brännande frågor. Och dels den inåtvända, meditativa som skriver, vandrar, vårdar sin trädgård och skapar Strand som blev hennes ”hem för själen”.
Ingela Bendt och Lisbeth Håkansson Petré gör tillsammans Facebook och Instagram-kontot Ellen Key säger med citat av Ellen Key. ”Vi prövar ett år och ser om nån är intresserad”, tänkte de vid starten för sju år sedan. Hundratals citat har det blivit och 6000 följare på Facebook. Många av Ellen Keys tankar är häpnadsväckande aktuella idag. Hennes idealism och kraft inspirerar och citaten om behovet av stillhet får alltid mest gilla. Som det här från 1898: ”Nutidsmänniskan hjärta kan inte vila, det lever i oro med suckar efter ro – denna arma nervbult kväver själens drift genom att låta splittring och utåtvändhet blifva allt starkare livsbehov.”
Vad gjorde Ellen Key förresten med den gröna schalen?
Varje år får stipendiater komma till Ellen Keys Strand ett par veckor. Så började det för både Ingela och Lisbeth för många år sen och nu återvänder de till denna ”oas i bullrets öken” och guidar nån vecka varje sommar.
Samtalet leds av domkyrkokaplan Kristina Ljunggren.
Efter samtalet finns möjlighet att köpa signerade exemplar.
Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!