Akt förlag presenterar unik adventskalender för konst- och litteraturintresserade

Sensationell samling författare och konstnärer i unik adventskalender!

Nystartade Akt Förlag ger ut Adventskalender Konst & litteratur – en kalender i bokformat. Innehållet bjuder på 24 samtida svenska och väletablerade konstnärer, forskare, författare, historiker, musiker, poeter och skådespelare, som alla fritt har tolkat temat förväntan. Alla dagar fram till jul öppnas dagens lucka genom att boksidans framkant sprättas upp. I kortare texter eller konstverk får läsaren inblick i de medverkandes idé-, reflektions- och tankevärldar kring temat. Deras tolkningar visar på hur olika och lika vi är i våra utgångspunkter av och på förväntan – gemensamt är modet att hoppas.

Agent och kulturproducent Margareta Petersson, som står bakom idén till Adventskalendern och är kalenderns redaktör, samtalar under kvällen med tre av de medverkande:

Fredrik Moberg, född 1969 i Stockholm, är chef för organisationen Albaeco och verksam vid Stockholm Resilience Centre på Stockholms universitet. Han är doktor i systemekologi, hållbarhetskonsult och författare till ”Den uppfinningsrika planeten” (2021).

Magnus Västerbro, född 1971 i Malmberget. Författare och journalist. Har bland annat skrivit Augustvinnaren ”Svälten” samt Augustnominerade ”Tyrannens tid”. Utkommer hösten 2022 med ”Den svarta boken. Små berättelser om död och förvandling”.

Jenny Wiklund, född 1975 i Sverige. Arkitekt, konstnär och teknologie doktor i Arkitektur. Doktorsavhandlingen redovisades i form av monumentalverket, Journal – rekonstruktion av kropp och minne, listad på 6:e plats av Daniel Birnbaum i Artforum International, december 2017.

Margareta Petersson var avsändare till bokboxen, GRANNAR (2017, Novellix), och var också en av grundarna till Stockholm Literature på Moderna Museet (2013). Medproducent är även formgivaren Anna Tribelhorn som i många år har arbetat med tidnings- och bokdesign åt flertalet kulturinstitutioner, bl.a. Svenska filminstitutet, Moderna Museet och Arkitektur Förlag.

– Jag har alltid älskat adventskalendrar, så att utveckla en för vuxna är en idé jag har burit på i många år. Att tillsammans med alla fantastiska medverkande få realisera idén, har varit enormt berikande. Personligen kan jag inte tänka mig bättre historieberättare än konstnärer i vid bemärkelse, säger Margareta Petersson.

 

Fredrik Moberg                         
Magnus Västerbro
Jenny Wiklund

 

Föranmälan för eventet är stängd.