Anna Grinzweig Jacobsson i samtal med Yukiko Duke! Om Bröllopspogromen – En ukrainsk-judisk familjeberättelse

Måndag 3/4 kl. 17.00-18.00

Hur klarar man sig i en diktatur, omgiven av propaganda och angiveri? Och hur vet man när det är dags att fly?

Den 24 april 1920 gifter sig författarens morföräldrar Rebecka och Isaak i synagogan i en ukrainsk by. Inbördeskriget efter ryska revolutionen rasar. Ukraina kämpar för sin självständighet och den efterlängtade bröllopsfesten blir krossad av en pogrom. Här börjar en skrämmande aktuell historia om förföljelse och flykt från pogromer, Stalins terror och Hitlers ockupation. Långt senare, inför sin nittiofemårsdag, avslöjar moster Roza hemligheter som varit så farliga att familjen raderat ut dem från sitt medvetande.

Bröllopspogromen, som bygger på författarens samtal med Roza, är en berättelse om kärlek, sammanhållning och mod. Och om hur händelser i det förflutna fortfarande kastar smärtsamma skuggor in i nuet. Delar av Bröllopspogromen har publicerats som serien Rozas resa i Göteborgs-Posten sommaren 2022.

Anna Grinzweig Jacobsson möter under kvällen Yukiko Duke i ett samtal om boken. Samtalet kommer även att handla om de många parallellerna mellan Annas berättelse och det pågående kriget i Ukraina.

Anna Grinzweig Jacobsson är fysiker och författare och leder Judiska Salongen i Göteborg. Hon föddes i Wrocław i Polen och debuterade som författare med Flykten till Marstrand (Korpen 2020) som handlar om hur de polsk-judiska flyktingarna kom till Sverige 1969. Hon skriver också essäer och kritik för Göteborgs-Posten.

Yukiko Duke är kulturjournalist, författare, översättare och moderator.

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!