Att skriva utifrån historiska dagböcker – Jesper Högström möter Ellinor Skagegård i ett samtal om deras biografier över Gunnar Ekelöf, Tora Dahl och Märta Lindqvist

Måndag 9/10 kl. 17.00

Möt Jesper Högström och Ellinor Skagegård i ett samtal om att skriva utifrån historiska dagböcker.

Efter sina rosade böcker om Hjalmar Söderberg och Tora Dahl är Jesper Högström nu aktuell med Minnet och rädslan: En biografi över Gunnar Ekelöf (Weyler förlag), den första Ekelöfbiografin på flera årtionden. På sätt och vis är det den första överhuvudtaget som vågar se olika sidor av nationalklenoden. Minnet och rädslan är en biografi som skildrar Gunnar Ekelöfs liv och verk i dess fulla vidd, och som längs vägen skapar en synnerligen läsvärd berättelse. Med ett gediget researcharbete, och ett stort antal nya källor och uppgifter, är den fullmatad av insikter om den moderna svenska litteraturhistorien.

Lusten och ensamheten – En biografi över Hjalmar Söderberg kom ut 2017 (Weyler förlag). Jag vill skriva sant: Tora Dahl och poeterna på Parkvägen kom ut 2021 (Weyler förlag).

Ellinor Skagegåd är kulturjounalist och författare, nu aktuell med boken Quelqu’une: Berättelsen om Märta Lindqvists otroliga liv (Polaris förlag). Märta Quelqu’une Lindqvist arbetade på Svenska Dagbladet 1916 till 1939. Under en period var hon tidningens enda kvinnliga anställda reporter och sågs av sin samtid som en av Sveriges främsta journalister inom sitt område. Genom en brevsamling och ett omfattande, nyligen funnet dagboksmaterial träder hon nu åter fram i ljuset som yrkeskvinna, levnadskonstnär och människa.

Foto på Jesper: Weyler förlag
Foto på Märta: Sören Vilks

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!