Stockholms bokhelg dag 1: Mod och motstånd i Europa – igår och idag

Torsdag 11/5 kl. 18.00

Varmt välkomna till ett högaktuellt författarsamtal mellan Lisa Bjurwald och Kenneth Hermele kring motståndskamp och resiliens med berättelser som går stick i stäv med invanda perspektiv. Varför tenderar judars motstånd under andra världskriget att hamna i skymundan, liksom kvinnors motstånd såväl igår som idag, inte minst i Ukraina? Vad finns det för paralleller mellan då och nu? Vad kan vi lära av dessa motståndskämpar mot diktaturers övergrepp? Hur kan civilt motstånd se ut, utöver det rent militära?

Kenneth Hermeles Inte som lamm till slakt. Judiskt motstånd under Förintelsen (Ordfront) utmanar invanda föreställningar om Förintelsen. I denna banbrytande berättelse avtäcker Hermele ett landskap av judiskt motstånd i många och varierande former. Judiska män och kvinnor satte eld på getton, sprängde räls och dödade tyska soldater och deras kollaboratörer. De smugglade mat, gömde flyktingar, tog sig över gettomurarna, spred flygblad, dokumenterade förtrycket, höll fast vid traditioner och värdighet. Judar var partisaner och stred med de allierade i förvånande antal.

Slava Ukraini! Kvinnors motstånd under Rysslands krig (Bite the Bullet Press) berättar Lisa Bjurwald om de ukrainska kvinnornas aktiva motstånd under Rysslands brutala invasion. Ukraina förväntades bara klara några dygns anfallskrig från det jättelika landet i öst. Men nationen har överraskat omvärlden med sitt motstånd. I frontlinjen både bokstavligt och bildligt står de ukrainska kvinnorna. De strider i en av Europas mest kvinnotäta arméer, leder demonstrationer i stad efter stad, programmerar mot rysk desinformation, styr oberoende nyhetsmedier och massflätar kamouflagenät.

Efter samtalet finns möjlighet att köpa signerade ex av båda böckerna.

Missa inte detta brännande samtal under Stockholms Bokhelg!

_________________________________________________________________________

I år deltar Gamla stans bokhandel i Stockholms bokhelg som en del av Wordstock – en litterär idé och samtalsfestival! Wordstock är en gemensam satsning av Gamla Stans bokhandel och idéstudion SN7 som båda drivs av förlaget Volante. Utöver cirka 50 programpunkter, massa böcker och samtal utlovas mingel och högt i tak. Våra evenemang är alltid kostnadsfria att vara med på – så även under bokhelgen, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!