En kväll om Quelqu’une – Berättelsen om Märta Lindqvists otroliga liv

Tisdag 29/8 kl. 17.00-18.00

Ellinor Skagegård berättar om Quelqu’une – Berättelsen om Märta Lindqvists otroliga liv (Bokförlaget Polaris). Samtalspartner för kvällen är Sofia Brattselius Thunfors, bokens förläggare.

*

Fru Värld, som Levertin säger, jag är redo, ser du inte att du bara behöver vifta på lillfingret, så kommer jag. Jag är redo till vad sattyg som helst, jag vill, jag längtar att synda synda hur skarlakansrött som helst, bara jag får ett utbrott till stånd, jag kvävs annars.

Den unga studentskan Märta Lindqvist hungrar efter kärlek, efter poesi, efter liv. Men hennes väninnor förstår henne inte och männen vill bara älska hennes kropp. När hon 1916 kliver in på Svenska Dagbladets redaktion som aspirerande reporter anar hon sin tillvaros verkliga mening.

Under signaturen Quelqu’une vinner hon läsarnas hjärtan som filmkritiker, krönikör, litteraturanmälare och reportageresenär och hennes väg korsas av personligheter som Nathan Söderblom, Charlie Chaplin, Victor Sjöström och Elin Wägner. Men trots att arbetet fyller all hennes vakna tid vaktar ständigt rastlösheten, gudstvivlet och skräcken inför den obotliga ensamheten. Även runtomkring henne mörknar världen, när Europa återigen rustar för krig.

Märta Quelqu’une Lindqvist arbetade på Svenska Dagbladet 1916 till 1939. Under en period var hon tidningens enda kvinnliga anställda reporter och sågs av sin samtid som en av Sveriges främsta journalister inom sitt område. Genom en brevsamling och ett omfattande, nyligen funnet dagboksmaterial träder hon nu åter fram i ljuset som yrkeskvinna, levnadskonstnär och människa.

Ellinor Skagegård är kulturjournalist och författare. 2019 debuterade hon med boken För dig ska musiken bara vara ett smycke. Berättelsen om Fanny Mendelssohn. Quelqu’une. Berättelsen om Märta Lindqvists otroliga liv är hennes andra bok.

*

”En fascinerande, smått osannolik berättelse.”
/Aftonbladet , Ingalill Mosander”Quelqu’une är detaljrik, bildande och skriven med en sann passion för ämnet, vilket gör den till en biografi för en stor läsekrets.”
/UNT

Foto på Ellinor: Sören Vilks

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!