Tillåt mig tvivla: ett samtal om åsikter på gott och ont mellan Stefan Einhorn och Folke Tersman

Torsdag 2/3 kl. 17.00-18.00

Åsikter påverkar och polariserar, de kan orsaka ordkrig och världskrig, söndra och skada, leda till åsiktskorridorer, låsningar och ”vi och dom”-tänkande. Men oenigheterna kan också vara utvecklande och stimulerande, och de kan hjälpa oss att tänka nytt.

Stefan Einhorn och Folke Tersman möts i ett samtal om den svåra konsten att ha en åsikt – och om förmågan att ompröva den. För en övertygelse kan vara en stark drivkraft. Men oftast betraktar vi våra åsikter som etablerade sanningar och där fastnar vi. Att ändra sig eller att se problemet ur ett annat perspektiv förefaller bortom vår förmåga. Vi vill inte bli överbevisade, vi vill få våra föreställningar bekräftade. Kom och ta del av ett samtal som benar upp varför vi tycker som vi gör och vad vi kan för att se på våra övertygelser med större distans.

Einhorn och Tersman tacklar tillsammans ett mångbottnat ämne. De lär fortfarande vara sams, även om de inte alltid har samma åsikt.

Folke Tersman är professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet och författare.

Stefan Einhorn är professor vid Karolinska Institutet, överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset samt bästsäljande författare. De är nu aktuella med boken Tillåt mig tvivla – en bok om åsikter på gott och ont.

Foto på Stefan och Folke: Eva Lindblad

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!