Får man säga svart? Från teoretisk ångest till terminologisk trygghet med Barakat Ghebrehawariat

Måndag 4/9 kl. 17.00-18.00

”Får man säga svart?” är en fråga Barakat Ghebrehawariat får nästan varje gång han föreläser om rasism och språk. Frågan kommer i olika förpackningar, ibland är den ställd utifrån en empatisk nyfikenhet (”hur kan jag uttrycka mig på ett inkluderande sätt?”) och andra gånger med frustration (”men vad ska man säga då?”).

Barakat Ghebrehawariat har föreläst om frågor om rasism och språk i snart två decennier. I början av 2000-talet i små konferensrum för ideella organisationer som ofta ”betalade” i wraps och aktivt lyssnande. Idag är han verksam i en alltmer professionaliserad kunskapsindustri, för samtidigt som diskussionen om rasism i Sverige tycks alltmer polariserad finns ett enormt intresse av att prata om hur vi talar om hudfärg och ojämlikhet. Hur kommer det sig att det är så svårt att tala om? Om allt detta och mycket mer skriver Barakat Ghebrehawariat i boken Får man säga svart? Från teoretisk ångest till terminologisk trygghet.

Barakat Ghebrehawariat är statsvetare, föreläsare och utbildare med lång erfarenhet av att arbeta med mångfald och antirasism utifrån ett kommunikationsperspektiv. Idag driver han förändringsbyrån Demokrateam och är en flitigt anlitad föreläsare, processledare och rådgivare. Barakat är återkommande mångfaldsexpert på TV4 Nyhetsmorgon och figurerar frekvent i media som expertkommentator.

Barakat driver även podcasten Nyanserat med Barakat – En podcast om rasism och sånt och bedriver mediestudier på avancerad nivå vid Stockholms universitet.

Foto på Barakat: Senay Berhe

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!