Gsb 5 år! CMAK! Ukrainska smaker, kultur och minnen med Anastasia Lundqvist

Gamla stans bokhandel firar 5 år 17/11-19/11!
Vårt samlade program för helgen hittar du här.

Programmet uppdateras löpande och fler punkter kan tillkomma.

Lördag 18/1 kl. 13.00-14.00: CMAK! Ukrainska smaker, kultur och minnen med Anastasia Lundqvist

CMAK betyder just smak på ukrainska. Och precis som likheter mellan våra språk binder oss samman finns också smaken som en gemensam nämnare mellan våra länder och kulturer. Smaken är också en viktig del av det ukrainska folkets kamp för rätten till sin nationella identitet.

Ukraina i sin tur betyder gränslandet. Det är ett gränsland som har sett mycket genom tiderna – statskupper, internationella och inbördes väpnade konflikter, stora migrationer, framgångsrika eller misslyckade revolutioner och regimer som bytts ut. Men det finns också en annan historia vanliga människors vardag och fest, där maten ofta spelar en central roll.

I kokboken CMAK bjuder kockarna Anja Allvin och Anastasia Lundqvist på smakprov från Ukrainas regionala kök och berättar om mat, minnen, människor och Sveriges och Ukrainas gemensamma historia.

Anastasia Lundqvist är uppvuxen i Kirgizistan med föräldrar som har rötter i Ukraina. Som statsvetare i botten och gastroentusiast är hon nyfiken på hur maten påverkar samhället, bygger broar mellan människor och främjar kulturdialog. Anastasia är också författare till prisbelönta boken Blå berg, grön mat, orangevin. Recept och berättelser från Georgien.

Välkommen att lyssna på Anastasia som berättar om boken, och dessutom bjuder på lite smakprov!

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!