Helena von Zweigbergk om 1979

Tisdag 7/5 kl. 17.30 Observera tiden!

Helena von Zweigbergk besöker oss för ett samtal om 1979: Johanna och Ingrid – Ett fammiljedrama, den andra boken i romansviten Drömmar om frihet, som spänner över en familj i flera generationer.

*

”Vet du varför jag fastnade för dig, Ingrid?”

Ingrid skakar på huvudet. Är det här verkligen något hon vill veta?

”Det finns något trasigt över dig. Något som jag vill hjälpa dig att laga.”

När Ingrid träffar den yngre lärarkollegan Torkel faller hon som en fura. Han är annorlunda än alla de män hon tidigare träffat, öppen, förförisk, omhändertagande och full av 70-talets nya idéer om hur man ska vara och leva. Och Ingrid släpper in honom i sin väl inordnade, självständiga tillvaro som hon har byggt upp under många år efter skilsmässan från Georg. De båda barnen ser på Torkel med stor misstänksamhet. Vem är denne man som stormat in i deras mammas liv och gjort henne så främmande och förändrad? Tom har redan flyttat ut men Johanna, som nyss tagit examen och längtar efter att ta de första stegen in i vuxenlivet, blir påtagligt störd av Torkels enträgna närvaro. Ingrid förstår inte varför Johanna plötsligt är så avig och inbunden.

Torkel borrar sig liksom in i deras liv och verkar tro att han är den som har uppdraget att frigöra dem alla. Och hans krav på öppenhet är både lockande och hotfull.

Ingrid vet att det här är en relation som inte kommer bestå, men hon tänker njuta så länge det varar. Varför kan inte barnen unna henne det?

Det här är en omvälvande skildring av ett tillstånd som lyckas rubba hela familjen i grunden under sommaren 1979.

Helena von Zweigbergk är författare, radioprofil och programledare. Hon inledde sitt skönlitterära författarskap 2001 med en deckarserie om fängelseprästen Ingrid. Med Ur vulkanens mun (2008) fick hon ett stort genomslag hos både läsare och kritiker och har sedan dess publicerat en rad hyllade romaner, bland annat Totalskada (2018) som också översatts till bland annat engelska, tyska och italienska. Hennes bok 1959: Ingrid och Georg – en kärlekshistoria, utkom 2022, och är den första delen i romansviten Drömmar om frihet, som spänner över en familj i flera generationer.

Foto på Helena: Anna-Lena Ahlström

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!