Henrik Sjöberg om Smugglarna från paradiset

Torsdag 21 mars kl. 17.00

1973 öppnar Nordkorea sin första ambassad i Stockholm. Sex månader senare tar pengarna slut och den stora ambassaden på Villagatan 17 står utan finansiering. Att stänga är otänkbart. Istället inleds en av de märkligaste händelserna i svensk diplomatisk historia. Smugglarna från paradiset är en underhållningsroman inspirerad av smuggelskandalen vid nordkoreanska ambassaden.

För att rädda sin ambassad måste ambassadör Park, andremannen Kim och deras svenska sekreterare Margit lägga diplomatin åt sidan. För att få ihop pengar tvingas de sälja smuggelsprit, polska cigaretter och egentillverkat potensmedel. Snart får både UD och Säpo reda på vad som pågår.

Smugglarna från paradiset är också en bok om kulturkrockar. Ambassadör Park tvingas inte bara förstå sig på Sverige och svenskarna. Han måste också navigera bokstavsvänsterns utopism, Säpos misstänksamhet och diplomatvärldens kuriositeter.

Henrik kommer att berätta om hur han fick idén i samband med en resa till Nordkorea, om hur han som gift med en diplomat inspirerats av originella karaktärer han träffat under kristallkronorna och hur han förverkligade en livslång dröm om att skriva en roman.

Henrik Sjöberg är född 1972 i Göteborg, men bor nu i Stockholm och jobbar som kommunikationschef på ett stort svenskt företag. Han har bott i Holland, Kina, Brasilien och senast i Washington, DC. Henrik är medförfattare till två fackböcker. Smugglarna från paradiset är hans skönlitterära debut.

Foto på Henrik: Anneli Nygårds

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!