Tyvärr inställt!!! Jag lever! Staffan Bengtsson om Ulrica Hydman Vallien

Tyvärr inställt! Men vill ni lyssna på Staffan så kommer han ha ett samtal i Hedvig Eleonora kyrka den 12 maj kl.18.00

 

Två dagar före sin 80-årsdag avled konstnären Ulrica Hydman Vallien oväntat i en hjärtinfarkt. Hon var aktiv in i det sista och mitt uppe i ett stort utställningsprojekt med helt nytt måleri. Ulrica hade en enorm bredd i sitt konstnärskap – akvareller, oljemålningar, textilier, keramik, och förstås glaset som gjorde henne världsberömd – och hon kom att bli en av Sveriges mest framgångsrika konstnärer. Hon arbetade med såväl massproduktion som unika konstverk, ständigt med en upprorsanda mot gubbvälde, konvention och ”god smak”. Bland unga kvinnliga konstnärer och formgivare blev hon tidigt en förebild.

När hennes man sedan närmare 60 år, Bertil Vallien, gick igenom kvarlåtenskapen hittade han mängder av osorterade manussidor. Under flera decennier hade Ulrica i hemlighet skrivit på en bok om sitt liv. Bertil skickade texterna vidare till Staffan Bengtsson, vän till familjen sedan många år, för att han skulle sammanställa och ”bokföra” memoarerna. Resultatet är Jag lever! En berättelse om konstnärskap och äktenskap, arbete och kärlek, stora framgångar och privata tragedier. Det handlar om att leva och verka fullt ut, med livet som insats. Ulrica Hydman Vallien ville inte dölja någonting för världen. Boken innehåller också fotografier ur Ulricas privata album.

Under kvällen samtalar Staffan med sin förläggare Michaela Marmgren. Efteråt finns tid för signering.

Staffan Bengtsson är författare och tv-producent. Många har följt hans tv-serier K-märkt och Bästa formen på SVT. Han var också utställningskommissarie för den stora retrospektiven över Ulrica Hydman Vallien som visades på Liljevalchs 2020 och gjorde filmen Ulrica – en paradisattack samma år.

Foto på Staffan: Albin Händig

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!