Kenneth Hermele i samtal om Inte som lamm till slakt

Torsdag 16/3 kl. 17.00-18.00

Varför gjorde judar inget motstånd under Förintelsen? Frågan var utgångspunkten för den här boken, en utgångspunkt som visade sig fullständigt felaktig.

I stället har Kenneth Hermele i Inte som lamm till slakt grävt fram en helt okänd historia som går tvärt emot myten om judars passivitet. I denna banbrytande berättelse avtäcker han ett landskap av judiskt motstånd i många och varierande former, ett motstånd som dessutom överträffar andra gruppers försök att stå upp mot Hitler.  

Judiska män och kvinnor satte eld på getton, sprängde räls och dödade tyska soldater och deras kollaboratörer. De smugglade mat, gömde flyktingar, tog sig över gettomurarna, spred flygblad, dokumenterade förtrycket, höll fast vid traditioner och värdighet. Judar var partisaner och stred med de allierade i förvånande antal.  

Kenneth Hermele ger de många motståndshjältarna namn och liv, samtidigt som han tecknar en ny bild av de kontroversiella juderåden och på vägen belyser det judiska motståndets filosofi under 2000 år.  

Inte som lamm till slakt utmanar det vi trodde oss veta om Förintelsen.

”Inte som lamm till slakt är en klargörande, pregnant skildring av en ofta bortglömd del av historieskrivningen om Förintelsen. På ett lättfattligt och initierat sätt visar Hermele att bilden av judarna som passivt mötande sitt öde likt ”lamm på väg till slakt” är fördomsfull och onyanserad.  Helhetsbetyg: 5 (av 5).” BTJ, Viktoria Parmell

Foto på Kenneth Hermele: Ola Kjelbye

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!