Kungligt födelsedagsfirande och boksläpp

Lördagen 11/11 kl. 11.00
Kunglig födelsedagsfest och boksläpp i butiken!

11/11 är det Gustaf VI Adolfs födelsedag. Vi har bjudit in Frederick Whitling till ett morgonsamtal med signering och passar samtidigt på att fira boksläpp för nya boken Kulturkungen. 

Som arkeolog och konstsamlare organiserade Gustaf VI Adolf (1882–1973) utgrävningar, deltog i expeditioner, var en internationellt anlitad specialist och en drivande kraft i museivärlden. Hans personlighet kännetecknades av noggrann forskarmentalitet, men också av nyfikenhet och vetgirighet. I Kulturkungen utforskas Gustaf VI Adolfs insatser för kultur och vetenskap med fokus på hans mindre kända arbete bakom kulisserna. Denna bok bjuder på resor över större delen av världen, bland annat till utgrävningar i Sverige, Medelhavsområdet och Kina. De tjugonio nedslagen ger också inblick i Gustaf VI Adolfs arbete med forskningsinstitut, föreningar och museisamlingar – och hans många möten med kulturpersonligheter, kungligheter, mecenater och politiker. Följ med på denna rikt illustrerade livs­resa från A som i Asine och Athen till Ö som i Östasiatiska museet.

Frederick Whitling är fil. dr i historia. Han har ett mångårigt förflutet som forskare i Medelhavsvärlden med kopplingar till de svenska instituten i Rom, Athen och Istanbul. Frederick är en mycket uppskattad föreläsare.

Kinakommittén, cirka 1926: Axel Lagrelius, Johan Gunnar Andersson (»föredragande«), Gunnar Andersson och Gustaf Adolf. Målning av Bernhard Österman, konstnär och hovintendent, senare överintendent.
Foto: Östasiatiska museet.

Foto på Frederick: Appell Förlag

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!