Lunchsamtal med Lisa Christensen

Fredag 3/5 kl. 12.00 Lunchsamtal med Lisa Christensen

Sista rollen sträcker sig kalla krigets skuggor in i vår tid. Lisa Christensens intrikata spionroman är den avslutande, fristående delen i en trilogi om rollspel och identitet.

Nikolaj Kalniņš har ett mörkt förflutet i Sovjetunionen och lever sedan år tillbaka i exil på Seychellerna när en storm närmar sig ön Mahé. Strax innan ovädret drabbar ön läser han en till synes obetydlig notis i tidningen som väcker frågor. Är hans hemlighet ännu väl bevarad eller har det förflutna till sist hunnit ikapp honom?

Psykologen Audrey befinner sig på Gotland för att läka sig själv efter ett turbulent år. En dag tar en amerikan vid namn Harold Montgomery in på samma Bed & Breakfast och vill bekänna sina synder för henne. Men kan hon hjälpa honom? Eller har han kommit till henne av en annan anledning? När han börjar tala om en man vid namn Nikolaj Kalniņš blir hon misstänksam då hon upptäcker likheter med en fiktiv karaktär i en av böckerna som står i bokhyllan på Gotland. Harold berättar att Nikolaj Kalniņš dött i en storm, men är det verkligen så eller har Harold något med hans död att göra?

Sista rollen förlägger Lisa Christensen historien till Gotland och till Seychellerna, en ögrupp där hon själv bodde under två år. Under kalla kriget hade Seychellerna en amerikansk satellitstation på ena delen av huvudön och en sovjetisk flotta på den andra delen. Det inspirerade till den här spänningsromanen som inte bara flätar ihop Lisa Christensens tidigare böcker, utan också kopplar samman kalla kriget med dagens händelser.

Lisa Christensen debuterade 2020 med romanen Spela roll och nominerades samma år till Adlibrispriset som Årets debutant. 2022 kom den psykologiska spänningsromanen Sista säkra som nominerades till Årets bästa deckardebut 2022 av Svenska Deckarakademin. Sista rollen är den fristående uppföljaren och sista delen i denna löst sammanhängande serie.

Hos oss möter du Lisa i ett samtal med förläggare Louise Bäckelin (LB-förlag). Efteråt finns tillfälle för frågor och signering.

Foto på Lisa: Richard Ryan

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss.