Lunchsamtal med Margit Silberstein: Hand i hand med barnen till Treblinka

Torsdag 8/2 kl. 12.00-13.00
Lunchsamtal

Möt Margit Silberstein i samtal om sin senaste bok Hand i hand med barnen till Treblinka. Samtalspartner för kvällen är redaktör Sara Nyström.

Hand i hand med barnen till Treblinka är en hjälteberättelse från andra världskrigets Polen. Janusz Korczak var ett ljus i det svartaste mörker när miljontals människor utplånades från jordens yta. Han var en polsk judisk läkare, författare, pedagog, vars tankar ligger till grund för FN:s barnkonvention. Han lämnade karriären för att leva tillsammans med föräldralösa judiska barn i hemstaden Warszawa. Korczak var visionär och hans barnhem en egen liten självstyrande barnrepublik.

Hans liv var barnen, deras död var också hans.

Den femte augusti 1942 vandrade han tillsammans med nästan 200 barn på Warszawas dammiga gator på väg till de väntande tågen till gaskamrarna i Treblinka, där döden var en snabb affär. Korczak blev erbjuden att stanna för att rädda sitt eget liv, men han avböjde varje gång. Janusz Korczak svek aldrig barnen.

Margit Silberstein är född 1950 i Norrköping. Hon har arbetat som journalist sedan mitten av 70-talet och som politisk kommentator sedan 90-talet, bland annat på Sveriges Radio och på Sveriges Television.

Foto på Margit: Sara Mac Key

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!