Lunchsamtal: Möt Bookerprisvinnande Shehan Karunatilaka

Onsdag 13 mars kl. 11.30

Internationellt besök av Shehan Karunatilaka (Sri Lanka) som 2022 belönades med Bookerpriset för romanen Maali Almeidas sju månar.

I samband med att Maali Almeidas sju månar utkommer på svenska i mars (Brombergs förlag) gör Shehan Karanutilaka ett Sverigebesök. Varmt välkommen att möta författaren i ett intimt lunchsamtal hos oss på Gamla stans bokhandel! Efter samtalet finns tillfälle att ställa frågor direkt till författaren och att köpa en signerad bok.

Maali Almeida – krigsfotograf, spelmissbrukare och garderobshomo – vaknar upp i något som liknar ett himmelskt visumkontor. Han vet inte hur han hamnat där, mer än att hans sargade kropp långsamt sänkts ned i Beirasjön. För att Maali ska få återvända till jorden måste han lista ut vem som mördat honom. För detta ges han ”sju månar”, det vill säga sju dagar.

Men det visar sig vara svårt. I en tid då srilankesernas öden ligger i händerna på dödsskvadroner, självmordsbombare och inhyrda torpeder, är listan över misstänkta deprimerande lång. Maali har också bråttom att leda sin flickvän och sin hemliga pojkvän till den låda med fotografier som han samlat och gömt under tiden han levde. Fotografier som kan komma att avslöja Sri Lankas mest korrupta makthavare – och kanske till och med påverka kursen för landets pågående inbördeskrig?

Maali Almeidas sju månar är berättelse som för tankarna till världslitteraturens stora stjärnor som Gabriel Garcia Marquez eller Bulgakov. En historia om en enskild människas öde, och samtidigt historien om ett helt land och ett brutalt inbördeskrig.

Karunatilaka, född 1975, är en srilankesisk författare. Han växte upp i Colombo, studerade i Nya Zeeland och har bott och arbetat i London, Amsterdam och Singapore. Hans debut Chinaman: The Legend of Pradeep Mathew vann flera priser och har utsetts till en av de främsta cricketromanerna genom tiderna.

Foto på Shehan: Dominic Sansoni

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!