Lunchsamtal om Judiska hjältinnor

Tisdag 4 juni kl 12.00

Välkommen på ett lunchsamtal med Anneli Rådestad, Joanna Rubin Dranger och Karin Brygger. Samtalet leds av Marie Augustsson, förläggare och publicistiskt ansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Natur & Kultur.

Med illustrationer signerade den flerfaldigt prisbelönta illustratören Joanna Rubin Dranger porträtteras över hundra judiska kvinnor som på olika sätt har bidragit till att bryta sin tids barriärer. Genom nyskrivna faktatexter av litteraturvetare Karin Brygger och journalisten Anneli Rådestad får vi lära känna judiska kvinnor från vitt skilda områden, tidsepoker och världsdelar.

Judiska hjältinnor är en faktabok inspirerad av det digitala arkivet Jewish Women’s Archive, som sedan länge samlar berättelser om judiska kvinnor och deras fantastiska  levnadshistorier.

Illustratören Joanna Rubin Dranger, litteraturvetaren Karin Brygger och Judisk krönikas chefredaktör Anneli Rådestad har tillsammans valt ut ett hundratal kvinnor ur arkivet som visar på den bredd som den judiska identiteten rymmer. Några av bokens hjältinnor skulle absolut inte kalla sig för feminister, vissa levde långt före ordet ens fanns, medan andra gått i bräschen för den feministiska rörelsen. Men de har alla format den judiska berättelsen i någon form.

Judiska hjältinnor demonterar stereotypa föreställningar om judar och visar på den enorma bredd som judisk identitet rymmer. Det är ett inspirerande verk för såväl unga som äldre, för judar och icke-judar, pojkar och flickor, om att våga vara sig själv och välja den väg som passar just dig.

Foto: Karl Gabor

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!