Mitt i krisen med Maja Fjaestad och Emma Lennartson

Måndag 20/5 kl. 17.30
Observera tiden!

Maja Fjaestad och Emma Lennartsson besöker bokhandeln för ett samtal om deras nyutkomna bok ”Mitt i krisen” (Volante). De agerar utanför det mediala rampljuset och syns eller hörs sällan – statssekreterarna, Sveriges mäktigaste chefstjänstemän.

När den största krisen i vår tid bröt ut var Maja Fjaestad och Emma Lennartsson statssekreterare i Socialdepartementet och Finansdepartementet. I boken ”Mitt i krisen” berättar de om besluten och skeendena under den svenska pandemihanteringen. Hur var Sveriges förmåga att hantera det extraordinära? Vilka utmaningar sitter ledare med på denna höga nivå? Hinner man även med sitt privata liv och hur får man detsamma att fungera när man måste axla ett stort ansvar?

Följ med på språngturer i maktens korridorer, titta in i mötesrum med ministrar och generaldirektörer, delta i sena kvällspass på departementen och ta del av Maja och Emmas lärdomar från ett historiskt skeende i Sverige.

***

”Stockholms slott är pampigt, även i de entréer som används till vardags. Jag fumlade med mitt leg i vakten och kände mig lite nervös. Jag hade tagit på mig en av mina snyggaste blusar, rosa med blommor, men hann redan i vakten ångra lite att jag för ovanlighetens skull hade utsläppt hår; en enkel knut hade ändå kanske sett prydligare ut. Strax innanför glasdörren möttes jag upp av två kvinnor vars åsyn genast gjorde mig lugnare, Karin Tegmark Wisell från Folkhälsomyndigheten och Johanna Sandwall från Socialstyrelsen. Det var den 12 februari 2020 och vi var där för att briefa statschefen om ett nytt virus som spreds i Kina.”
–Ur ”Mitt i krisen” (Volante)

***

Emma Lennartsson var under pandemin statssekreterare för Finansdepartementet. Hon är nationalekonom och regiondirektör i Region Stockholm.

Maja Fjaestad var under pandemin statssekreterare för Socialdepartementet. Hon är expertkoordinator vid Centrum för hälsokriser och affilierad forskare vid Karolinska Institutet.

Samtalsledare: Mattias Pettersson, ansvarig redaktör för ”Mitt i krisen”.

Foto Maja och Emma: Jesper Petersen

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss.