Nike Markelius om En bro av sorg

Onsdag 8 maj kl. 17.00

Möt Nike Markelius i ett samtal om diktsamlingen En bro av sorg med Pelle Andersson (Ordfront).

Det är alltid en tung förlust när ens föräldrar dör. Speciellt tungt och svårt kan det vara när avskedet inte har skett i kärlek och samförstånd. Det är ju alltid svårt att se in i en annan människa, varför bråddjup öppnas mellan de som borde älska varandra, varför någon vänder sig bort från en och det är kring dessa frågor denna bok rör sig. Dikterna här försöker bygga nya förbindelser, upprätta nya flöden och broar. I En bro av sorg skriver Nike Markelius fram sin mor. Det är starkt, berörande och trösterikt.

Nike Markelius är musiker, sångerska, poet och författare, och debuterade med självbiografin Trumslag hjärtslag (2016). Hon är känd som trummis i rockbandet Tant Strul, samt som solo-artist och instrumentalist.

Detta är Nikes egna ord om boken:

Jag har skrivit en bok som jag själv skulle ha behövt läsa när min mor gick bort 2021 utan att vi hunnit försonas, medan hon ännu var i livet.

Hon försvann utan att vi fick tillfälle att ta farväl. Boken handlar om min personliga sorgeprocess, men också om hur en kan gestalta och iscensätta en försoning på egen hand, i efterhand, när det är det enda som återstår. Många mister sina kära innan de sista orden hunnit blivit sagda, det kan ha olika orsaker, men smärtan inför det oåterkalleliga, det aldrig mer en ställs inför, kan vara svår att hantera, och jag hoppas att min bok kan hjälpa till att finna frid och bygga broar till försoning i sorgen efter en nära persons bortgång.

Foto på Nike: Anna Drvnik

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!