Poesikväll med Aase Berg och Gunnar Harding

Torsdag 24/8 kl. 17.00-18.00

Varmt välkommen på poesikväll med Aase Berg och Gunnar Harding. Under kvällen blir det poesiuppläsning och samtal mellan Aase och Gunnar, lett av Helene Atterling, förläggare.

Aase Berg, född 1967 i Stockholm, debuterade 1997 med diktsamlingen Hos rådjur och har därefter gett ut allt från essäer och romaner till ungdomsböcker och sakprosa. Aase Berg är även litteraturkritiker och har bland annat tilldelats Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen och Aftonbladets litteraturpris.

Efter två romaner och en essä om djur är Aase Berg tillbaka i den poetiska världen. Aase utkommer i augusti med diktsamlingen Aases död. Lika obönhörlig och uppfordrande ärlig, lika knäpp och glasklart skarp som alltid. En påbörjad förvandling till apatisk djuphavsblobb byter riktning på grund av kriget, den utmattade modersinstinkten och en rovdjursaggressivitet som vägrar slockna. Det jagande jaget återvänder i livsavgörande dödskamp trots att minnet är grumligt och hjärnan är tom.

Gunnar Harding (född 1940) debuterade 1967 med diktsamlingen Lokomotivet som frös fast. Under slutet av 1960-talet och i början av 1970-talet gjorde han sig också känd som introduktör av den amerikanska undergroundpoesin och översatte en rad av beatgenerationens författare till svenska, bland annat Allen Ginsberg, Frank O’Hara och Lawrence Ferlinghetti.

Hardings senaste diktsamling, Minnen från glömskans städer, utkom i maj:

”Och de döda,
har de glömt våra telefonnummer
eftersom de aldrig ringer?
Har de strukit över våra namn
eller lever vi ännu kvar i deras drömmar
som de i våra?”

Gunnar Hardings poesi är avklarnad, konkret, vardagsnära och stillsamt vemodig. Det börjar bli sent. Gata för gata växer glömskans städer. Tiden finns snart bara i vad den lämnar efter sig. Vänner och förtrogna har fallit ifrån, en efter en. Utanför lägenhetens fönster mörknar byggnaderna, träden, himlen. Och på tv löser kommissarie Wallander sitt sista fall.

Foto på Aase: Sara Mac Key
Foto på Gunnar: Thomas Wågström

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!