Prinsessan av Vasa – Författarträff med Lars Sund

Måndag 23 september kl. 17.00

Alexandra Schalin-Holm är på väg ut i Stockholms skärgård tillsammans med en vän när hon får ett telefonsamtal från Finland. Hennes gudmor, skådespelaren och regissören Iris Kvarnström, ligger nedsövd på intensiven. Alexandra tar första bästa flyg till Finland.

Minnets slussar öppnas under dagarna vid sjukbädden. Iris blev central för den moderlösa Alexandra. Alexandra minns tonårstiden då hon var hardcorepunkare och djurrättsaktivist; hon hoppade av gymnasiet för att söka till en dansutbildning i Tyskland och hamnade slutligen i Stockholm.

Alexandras berättelse varvas med hennes pappas hågkomster av tillvaron som ensamförälder till en speciell dotter – hans egen Prinsessan av Vasa. Tonsättaren Alf Holms vardag kretsar kring musiken – olösta konflikter och sorgen efter hustrun, vars liv fick ett brutalt slut, präglar honom fortfarande.

Prinsessan av Vasa är den sista delen av en romantrilogi som inleddes med Tre systrar och en berättare (2014) och fortsatte med Där musiken började (2018). Den skildrar tre generationer – alla knutna till en liten, cellulosadoftande stad vid Bottenvikens kust.

Lars Sund debuterade 1974 och firar i år 50 år som författare. Han är född och uppvuxen i Jakobstad i Österbotten men är sedan 40 år bosatt i Uppsala. Vid sidan av sitt författarskap har han arbetat som journalist i såväl Finland som Sverige. Sunds böcker har fått flera priser, bland annat Runebergspriset 1992.

Samtalet arrangeras i samarbete med Förlaget.

Foto på Lars: Laurent Denimal

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!