Samtal i Storkyrkan: Karin Broos och Stina Wollter om konst och skapande

Onsdag 18/10 kl. 18.00-19.00
Obs! Detta samtal äger rum i Storkyrkan

Karin Broos och Stina Wollter möts i ett samtal om konst och skapande. Moderator för samtalet är Kristina Ljunggren, domkyrkokaplan.

Karin Broos är en av Sveriges mest uppmärksammade konstnärer. Hennes verk har visats på mängder av utställningar i såväl Sverige som övriga världen, däribland USA, och hon finns representerad på flera konstmuseer, bland annat Moderna museet i Stockholm. Hon bor och verkar i en gammal skola nära Sunne i Värmland.

Den som sett Karin Broos målningar av unga kvinnor vid vatten glömmer dem aldrig. Mästerligt målar hon vardagliga motiv vars stillsamma och melankoliska mystik rymmer motsägelsefulla stämningar. Ögonbick av liv är den första stora boken som ges ut med ett rikt urval av hennes verk, såväl kända som aldrig tidigare visade. Den innehåller också texter av henne själv samt dikter av poeten och vännen Jila Mossaed samt en text av konstkritikern Ingela Lind. I en avslutande del samtalar hon om sin konst och bildvärld med Isak Nilson, vice konsthallschef på Liljevalchs konsthall. Boken är ett samarbete mellan Bonnier Fakta och Liljevalchs konsthall, som sommaren 2023 visar Karin Broos verk i utställningen Svart sol.

Stina Wollter är konstnär och författare till flera storsäljande böcker som ”Kring denna kropp” och ”Kring denna konst”. Hon har drygt 300 000 följare på sitt uppskattade Instagramkonto, där hon ifrågasätter och diskuterar samhällets normer, framförallt våra kroppsideal. Hon är också en populär föreläsare och välkänd radiopratare. Stina Wollter har haft ett flertal stora konstutställningar och undervisar även inom konst, särskilt kroki.

Sedan mer än trettio år tillbaka har Stina Wollter varit yrkesverksam konstnär. I boken Kring denna konst får vi kliva in i hennes rika konstnärskap, in i berättelserna bakom bilderna, och händelserna bakom berättelserna. Boken innehåller ett rikt urval av Stinas egna verk genom årtionden – från måleri och teckningar till kollage, skulpturer och foton. Den är både indelad i kronologiska avsnitt som baseras på teman och erfarenheter i hennes eget liv, och här och där får vi även djupdyka ner och stanna upp i enstaka verk. Hon beskriver hur konsten och livets händelser vävs samman och påverkar varandra i ett växelspel där konsten står för både ett tryggt rum och ett sätt att kommunicera med omvärlden och samtidigt förstå och bearbeta den. Kring denna konst ger ingångar och öppningar till en värld som av många kanske upplevs som sluten. Det är en bok om människan, skapandet och kreativitetens kraft. Om livet i konsten och konsten i livet.

Foto på Karin: Gabriel Liljevall
Foto på Stina: Gabriel Liljevall

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!