Samtal i Storkyrkan: Lisa dos Santos och Emil Arvidson i samtal om gängkriminalitet och gangsterrap

Torsdag 20/4 kl. 18.00-19.00
Obs! Samtalet äger rum i Storkyrkan

Möt Lisa dos Santos och Emil Arvidson i samtal med domkyrkokaplan Kristina Ljunggren. Samtalet utgår från reportageböckerna Älskade bror. En rapport från gängvåldets Sverige (Lisa dos Santos) och Svensk gangsterrap. Ett reportage (Emil Arvidson).

Lisa dos Santos är åklagaren som satte sig upp mot gängens gangsteradvokater och deras gränsöverskridande metoder. Inom ramen för sitt ämbete driver hon ett målmedvetet arbete mot tung brottslighet, inte minst i många uppmärksammade fall med gängkopplingar. År 2022 fanns hennes namn på Expressens lista över Årets kvinnor.

Om Älskade bror: Följ kampen mot den gängrelaterade brottsligheten inifrån. Med utgångspunkt i ett uppmärksammat mord på Årstabron i Stockholm gestaltar åklagaren Lisa dos Santos den mörka verkligheten i gängens värld, samtidigt som hon beskriver tillvaron på åklagarkammaren. När FBI:s krypterade tjänst Anom gjorde gärningsmännens kommunikation tillgänglig kunde Lisa och hennes kollegor följa den råa mordplaneringen i tusentals meddelanden, som senare också kom att användas som central bevisning i den skandalomsusade rättegången. Hon beskriver också rättsväsendets försök att hålla jämna steg med de kriminella gängen när lagarna inte alltid hänger med den tekniska utvecklingen och människor inte vill berätta vad de vet.

Emil Arvidson är journalist och författare och har skrivit om populärkultur, politik och hiphop i två decennier. Emil bor med sin familj i Bredäng i södra Stockholm.

Om Svensk gangsterrap: Hösten 2021 mördades Einár, en av landets största artister, och den svenska rapscenen kastades in i ett mörker. Journalisten Emil Arvidson berättar om mordet och dess konsekvenser och den nya svenska hiphopgeneration som växt upp nära det ökande gängvåldet. Hur gick det till när rappande tonåringar började beskriva landets största politiska fråga inifrån? Kan man älska musiken på samma gång som man tar avstånd från det våld den är förknippad med? Här får vi följa artisterna som toppar listor medan de sitter på häkten och LVU-hem och verkar i ett alldeles eget ekosystem av producenter, managers, fans och konton på sociala medier.

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!