Samtal och musik i Storkyrkan: En kväll om Nostradamus och romanen Drottningens profet

Onsdag 17/1 kl. 18.00-19.00
Obs! Detta samtal äger rum i Storkyrkan

Kristina Ljunggren, domkyrkokaplan, möter Anna Carlstedt i ett samtal om hennes senaste roman Drottningens profet, om Nostradamus. Författaren, som är flitig expert i P3 Historia, har i en rad böcker skildrat färgstarka och modiga människor ur vår historia, med fokus på renässansen. Hon disputerade på Nostradamus mytomspunna texter och har översatt hans ”profetior” till svenska ihop med Jan Stolpe. Till vardags arbetar Anna som utbildningsledare vid KTH – Kungliga Tekniska högskolan.

Samtalet varvas med musik: Moderna klassiker i tidlös tappning, med hjälp av sång och luta. Medverkar gör Malin Sternbrink och Niklas Atterhall.

Om boken: Historien utspelar sig i södra Frankrike i mitten av 1500-talet. Michel de Nostredame är läkaren och astrologen som påstås kunna bota farsoter och skåda in i framtiden. Trots det lyckas han inte förutspå det dråpslag som drabbar hans familj. Plågad av skuldkänslor utsätter han sig för dödliga faror och svåra påfrestningar ända till den dag han återfår sansen och sin magiska förmåga, att förutsäga kommande händelser. Han tar sig namnet Nostradamus och hans profetior når det franska hovet och den mäktiga drottningen, Katarina av Medici, anlitar honom som sin astrolog och siare. Trots drottningens beskydd lever Nostradamus under ständigt hot. Han är involverad i en livsfarlig kamp mot Inkvisitionen som vill bränna både människor och böcker på bål. Hans budskap till är att historien alltid upprepar sig – och kräver modiga rebeller.

Foto på Anna: Bodil Bergman Hughes
Bokomslag: Bookstrap, Sara Gidlund
Målning av kvinna som spelar luta: Bartolomeo Veneto, ca 1520, Public Domain

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!