Spionjakt i folkhemmet: Ett halvsekel med IB-affären – boksamtal med Anna-Lena Lodenius

Torsdag 26/10 kl. 17.00

Inbrott, infiltratörer, åsiktsregistrering, en verksamhet finansierad med skattemedel utan att beslut fattats i demokratisk ordning. Listan över anklagelser mot den hemliga organisationen som i medierna kom att kallas IB innehöll en rad allvarliga punkter.

Det har gått femtio år sedan IB-affären briserade och de två journalisterna Peter Bratt och Jan Guillou, som stod bakom avslöjandet, dömdes för spionage och hamnade i fängelse. Spionjakt i folkhemmet är Anna-Lena Lodenius skildring av IB-affären utifrån bland annat intervjuer med flera av de inblandade som berättar om hur IB-affären förändrade deras liv. Hon skildrar också vänstervågen, tiden och samhällsklimatet under några turbulenta år i svensk historia.

Det här är historien om en händelse som inte bara skakade Sverige i sin samtid, utan även väcker frågor om hur långt vi är beredda att gå för att skydda rikets säkerhet – och vilka konsekvenser det får för demokrati och pressfrihet. Frågor som idag fått förnyad aktualitet.

Anna-Lena Lodenius är född 1958, bor i Stockholm och är journalist och författare till ett femtontal böcker. De flesta handlar om radikala och våldsbejakande politiska och religiösa rörelser, ett ämne som varit fokus för hennes arbete i snart trettio år. Hon debuterade 1988 och tre år senare kom Extremhögern (Tiden) som hon skrev tillsammans med författaren Stieg Larsson, och som av många betraktas som ett standardverk.

Hon har suttit med i flera statliga utredningar och anlitas ofta som expert i olika medier. Vid sidan av att skriva böcker har hon arbetat för såväl dagspress och tidskrifter som granskande magasin i TV samt som konsult för myndigheter och organisationer. Hon är också en flitig föreläsare och debattör.

Bland hennes senare böcker kan nämnas En värmländsk Hitler – Birger Furugård och de första svenska nazisterna (Historiska Media 2021).

Foto på Anna-Lena: Helena Lehmus

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!