Stadshuset fyller 100 år! Möt Mats Hayen i samtal om boken ”Vi som byggde Stadshuset”

Tisdag 28/2 kl. 17.00-18.00

Välkommen till en kväll som ger nya perspektiv på Stadshuset i Stockholm!

I samband med att Stadshuset i Stockholm fyller 100 år kommer boken Vi som byggde stadshuset av Mats Hayen på Stockholmia förlag.

Ragnar Östbergs älskade arkitektoniska mästerverk med inspiration av nordeuropeisk tegelarkitektur, 1500-talets svenska vasaborgar och italienska stadshus och palats invigdes sommaren 1923. I flera böcker har den ”stora historien” om det sagolika Stadshusets avhandlats: de arkitektoniska visionerna, de politiska besluten, husets användning och det enorma arbetets framåtskridande i dess olika delar.

Vi som byggde Stadshuset lyfter istället fram de medarbetare på olika nivåer som passerade in genom arbetsplatsens grindar mellan 1911 och 1923. Tack vare ett unikt material omfattande både fantastiska fotografier från byggtiden och intervjuer som Stadsmuseet i Stockholm genomförde med arbetare 50 år efter invigningen, kan vi komma närmare Stadshusbygget som arbetsplats.

Med traditionella metoder och handens kraft, slev och lod, hammare och vattenpass byggdes Stockholms stadshus. Samtidigt visar bygget prov på avancerad ingenjörskonst och moderna metoder från USA. Följ med på en resa från 1911 till 1923 med bilder du aldrig tidigare sett och röster du aldrig förut hört. Möt de som byggde Stadshuset: murare, modellsnickare, smeder, cementarbetare, målare, springpojkar, konstväverskor, stuckatörer – och ett Stockholm för 100 år sedan.

Mats Hayen är historiker och forskningsledare vid Stockholms stadsarkiv. Han är forskare i det av Vetenskapsrådet och Vitterhetsakademin finansierade projektet Stadens ansikten (2021-2025), ett samarbete mellan Stadsarkivet, Stadsmuseet, Stockholms universitet och Uppsala universitet. Han har tidigare publicerat böcker om stadshistoria, kommunhistoria, kulturhistoria, barnhistoria och flera handböcker i arkivforskning. Medverkar regelbundet i tv, radio och poddar.

Foto på Mats: Stephanie Wiegner

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!