Stockholms bokhelg dag 1: Svante Weyler presenterar höstens bästa bokcirkel

Torsdag 11 maj kl. 17.00

Svante Weyler presenterar…
Böckerna!
-bokcirkeln om varför man inte kan förstå världen utan att läsa romaner

Tillsammans med Svante Weyler, fd journalist, fd förläggare och aktuell med boken Böckerna, bjuder Gamla stans bokhandel och Volante in till en unik bokcirkel som drar igång i höst. I en serie föreläsningar med samtal väljer Svante Weyler ut fem av de böcker som påverkat honom mest och läser dessa igen tillsammans med deltagarna. Kom och lyssna på en närmare presentationen av upplägget!

Såhär säger Svante om den kommande bokcirkeln:

Jag har varit på väg framåt i hela mitt liv, ofta på jakt efter nya böcker, nya författare. Inget konstigt med det, det var mitt jobb, mitt liv. Nu har jag gjort tvärtom, vänt mig om, sett bakåt, läst om de böcker jag tror har påverkat mig mest, de som fått mig att förstå hur världen fungerar, vem jag själv är. Min historia med böckerna, helt enkelt. I den här serien föreläsningar med samtal har jag valt ut fem av de böckerna. De är så bra att jag gärna läser dem en gång till, tillsammans med er.

Startskott 11 maj klockan 17 under samtalsfestivalen Wordstock i Gamla stans bokhandel, Stora Nygatan 7, då cirkeln presenteras mer ingående. Det går också bra att hoppa på direkt i augusti. OBS! Vid tillfället 11 maj, berättar Svante om bokcirkeln och hur upplägget kommer att se ut och detta är helt gratis. För att sedan följa träffarna och delta på bokcirkeln i höst köper man ett bokcirkelpaketet. Mer info om detta längst ned.

Upplägg

Första träffen (XX augusti 18-19)
Vad kvinnorna har lärt mig om världen
Vad är ett kvinnligt författarskap? Kan en man se världen med kvinnors ögon? Vilka är de unikt kvinnliga erfarenheterna i dessa romaner?
Agneta Pleijel, En vinter i Stockholm
Hilary Mantel, Skuggan av ett liv
Marilynne Robinson, Hemma

Andra träffen (xx september 18-19)
Vad romanerna lärt mig om världen
Världen är så mycket större än Enskede. Större också än Stockholm eller ens Europa. Vad kan vi lära oss om Putins tyranni genom skönlitteraturen? Vad betydde skönlitteraturen för den unge korrespondenten Svante Weyler?
Imre Kertész, Mannen utan öde
Aleksandr Solzjenitsyn, En dag i Ivan Denisovitjs liv

Tredje träffen (xx oktober 18-19)
Meningen med världen
Om vänskaper i litteraturens tecken. Kanske får vi till och med ett besök till den här avslutande träffen?
Lennart Hagerfors, Livet är det som pågår medan vi sysslar med annat
PO Enquist, Nedstörtad ängel

Bokcirkelspaket säljs i Gamla stans bokhandel för 1200 kronor. Då ingår: boken Böckerna – och meningen med världen, 10% rabatt året ut på GSB, ett glas vin/alkoholfritt under träffarna. Alla böcker som diskuteras finns till försäljning till bra pris.

Boken Böckerna – och meningen med världen, av Svante Weylerär en sorts ”memoar från sidan” där vi utöver förläggaren själv bland annat möter författare som PO Enquist, Hilary Mantel, Torgny Lindgren, Agneta Pleijel, Imre Kertész, Marlene van Niekerk, Lennart Hagerfors, Marilynne Robinson och deras historier.

_________________________________________________________________________

I år deltar Gamla stans bokhandel i Stockholms bokhelg som en del av Wordstock – en litterär idé och samtalsfestival! Wordstock är en gemensam satsning av Gamla Stans bokhandel och idéstudion SN7 som båda drivs av förlaget Volante. Utöver cirka 50 programpunkter, massa böcker och samtal utlovas mingel och högt i tak. Våra evenemang är alltid kostnadsfria att vara med på – så även under bokhelgen, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!