Stockholms bokhelg dag 3: Ninni Schulman och Lina Areklew

Lördag 13/5 kl. 14.00

Ninni Schulman och Lina Areklew möts i ett samtal om sina nya böcker Som vi lekte och Av skam. Psykologisk spänning i Dalarna och ond bråd död i Ångermanland.

Om Ninni Schulmans Som vi lekte:

Året är 1982. 12-årige Mattias försvinner spårlöst från sitt hem i den lilla byn Våmhus. Ett år senare är han fortfarande borta och hans mamma håller på att gå sönder av sorg och ovisshet. Den f. d. polisen Ingrid Wolt är på flykt undan sitt förflutna. Hon har just släppts ur fängelset Hinseberg och börjar sakta bygga upp sitt liv igen. I desperat behov av ett arbete startar hon Siljans Spaningsbyrå och hennes första uppdrag blir att hitta Mattias. När hon börjar nysta i fallet inser hon att den skenbara idyllen döljer mörka hemligheter.

Den första delen i serien om Ingrid Wolt är en kriminalroman om sorg, skuld och en lek som blir till dödligt allvar.

”Ninni Schulmans Hagforsserie var bra, men här har hon blivit ännu bättre. Det handlar om relationerna mellan människor, men inte bara de uppenbara inom familjen och mellan nära vänner. I stället frilägger hon noga ett helt samhälle, där varje möte kan påverka händelseutvecklingen.”

Dagens Nyheter

Om Lina Areklews Av skam:

Tredje delen i den kritikerrosade Ulvöserien där Örnsköldsvikspolisen Sofia Hjortén och Estoniaöverlevaren Fredrik Fröding löser brott i idyllisk skärgårdsmiljö. Två unga geocachare hittar kroppsdelar i en nedlagd malmgruva. Sofia Hjortén tvingas avbryta sin föräldraledighet och återgå i tjänst. Nästan omgående inkommer ett tips om att kvarlevorna kan tillhöra en kvinna som försvann 1959. En utredning drar igång och snart inträffar ett nytt mord. Sofia kämpar med att kombinera rollen som mamma med rollen som polis, samtidigt som relationen med Fredrik Fröding är mer komplicerad än någonsin.

En spännande kriminalroman om ett 60 år gammalt försvinnande och en gripande skildring av hur gruvdriften på Ulvön en gång hade makt att förändra människors liv.

”Relationerna inom gruppen och den utredning som fyndet av handen orsakar är också riktigt bra läsning. … träffsäkert och roligt. … Det finns väldigt mycket att applådera med denna bok …”

Bokbloggen Kapprakt

Ninni Schulman är född 1972 och uppvuxen i bruksorten Lesjöfors i Värmland, men har sina rötter i Dalarna, i trakten runt Mora. Hon bor idag i Stockholm med sina två barn. Hon har tidigare skrivit sex böcker i den bästsäljande Hagfors-serien om journalisten Magdalena Hansson och en psykologisk spänningsroman. Hennes böcker har sammanlagt sålt i fler än 1 miljon exemplar. Ninni firade tioårsjubileum som författare genom att ge ur den självbiografiska romanen Flickebarn nr 291.

Lina Areklew föddes i Stockholm 1979 och växte upp i Höga kusten. Debuten Ur askan nominerades till Crimetime Award Årets deckardebut 2020 och följdes hösten 2021 av den likaledes lovordade I mörkret. Lina bor utanför Stockholm med sambo, tre barn, bonusbarn och en katt.

Foto på Ninni: Anna-Lena-Ahlstrom
Foto Lina: Peter Knutson

_________________________________________________________________________

I år deltar Gamla stans bokhandel i Stockholms bokhelg som en del av Wordstock – en litterär idé och samtalsfestival! Wordstock är en gemensam satsning av Gamla Stans bokhandel och idéstudion SN7 som båda drivs av förlaget Volante. Utöver cirka 50 programpunkter, massa böcker och samtal utlovas mingel och högt i tak. Våra evenemang är alltid kostnadsfria att vara med på – så även under bokhelgen, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!