Stockholms bokhelg dag 4: Ebba Stenbock – I maktspelets skugga

Söndag 14/5 kl. 15.00

Anu Lahtinen om Ebba Stenbock.

Maktkampen mellan kung Sigismund och hertig Karl ställdes på sin spets i september 1597, på Åbo slott. En väpnad sammandrabbning mellan kungen och hertigen gick inte längre att undvika. Ebba Stenbock befann sig mitt i stormens öga. Hon var änka efter den nyligen avlidne Klas Fleming, ståthållare över Finland och trogen kung Sigismund. Hertig Karl var hennes kusin – men Ebba var lojal med sin man. Skulle kungens trupper hinna fram innan hertigens soldater stormade slottet? Eller kunde Ebbas inflytelserika syster, änkedrottning Katarina Stenbock, komma till undsättning? Ebba gick inte ostraffad ur kampen, men det hårdaste straffet tilldelades hennes unge son.

I biografin Ebba Stenbock möter vi Ebba Stenbock som dotter, syster, maka och mor i en politiskt turbulent tid. Anu Lahtinen lägger ett omsorgsfullt pussel där källmaterialet ger inblickar i Ebba Stenbocks vardag och livet som adelskvinna på 1500-talet.

Trots att Ebba drabbades av svåra motgångar, och att sjukdomar och död utgjorde ett ständigt hot, fanns det också många glädjeämnen. Brevväxlingen med hennes systrar visar att de kvinnliga släktingarna stöttade varandra och hjälptes åt vid födslar och under barnsängstiden, och att festliga tillfällen som bröllop och dop samlade släkten. Systrarna utbytte också praktiska råd som gällde skötseln av slott och gårdar.

Ebba Stenbock är utkommen hos Svenska litteratursällskapet i Finland och Appell Förlag.


Familjen Stenbocks huvudgods, Torpa stenhus i Västergötland. Teckning av Ferdinand Boberg/Nordiska museet.

 

 

Albert Edelfelts »Hertig Karl, skymfande Klas Flemings lik« (1878) avbildar en fiktiv händelse på Åbo slott hösten 1597. Hannu Aaltonen/Finlands Nationalgalleri.

_________________________________________________________________________

I år deltar Gamla stans bokhandel i Stockholms bokhelg som en del av Wordstock – en litterär idé och samtalsfestival! Wordstock är en gemensam satsning av Gamla Stans bokhandel och idéstudion SN7 som båda drivs av förlaget Volante. Utöver cirka 50 programpunkter, massa böcker och samtal utlovas mingel och högt i tak. Våra evenemang är alltid kostnadsfria att vara med på – så även under bokhelgen, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!