Stockholms bokhelg dag 4: Thella Johnson om Fred

Söndag 14/5 kl. 17.00

Fred (Norstedts förlag) är ett familjeepos från Kalevala till flyktingkris

”Jag har alltid haft grava problem med känslan av att inte bli trodd. Det höll på att kosta mig min röst och hela min historia.”

Under några dramatiska dygn sitter Elina Kansa instängd i en närbutik i Kemi, tillsammans med sin styvfar och en främling. Fred är berättelsen om Elinas familj, i tre generationer och två nationer, på bägge sidor om Östersjön, innanhavet med det bräckta vattnet. Här finns morfar Tapani, vars öde avgjordes av en mört i en sko och ett par små röda stövlar, här finns mamma Marjatta, som i jakten på lyckan flyttade till andra sidan Östersjön och tillbaka, och här finns dotterdottern Elina, som likt en Lapplands Sheherazade trollbinder sina nära med sin berättelse, alltmedan 2010-talets politiska kravaller utspelar sig utanför dörren och till slut drar dem alla med sig.

Fred är ett ömsint familjeporträtt och en skildring av efterkrigstidens människor i Sverige och Finland – två länder som sagts stå varandra nära, som syskon. Det är också en berättelse om vad kriget gör med oss. Om vad freden gör med oss.

*

Thella Johnson, född 1979, har prisats för sina radiodokumentärer om konflikten i Nordirland, inbördeskriget i Sierra Leone och villkoren för arbetare i Kinas stenbrott och smyckefabriker. Boken Sjukt billigt, skriven tillsammans med Jörgen Huitfeldt och Ola Wong, belönades med Wendelapriset 2008.

Hon är även verksam som musikartist och driver flera musikprojekt, däribland Projekt Bottenviken, ett samarbete med kollegorna Love Antell och Mattias Björkas.

Thella Johnson är uppvuxen i Stockholm med en finsk mor och en svensk far. 2014-2017 var hon Sveriges Radios korrespondent i Helsingfors.

Fred är hennes debutroman.

_________________________________________________________________________

I år deltar Gamla stans bokhandel i Stockholms bokhelg som en del av Wordstock – en litterär idé och samtalsfestival! Wordstock är en gemensam satsning av Gamla Stans bokhandel och idéstudion SN7 som båda drivs av förlaget Volante. Utöver cirka 50 programpunkter, massa böcker och samtal utlovas mingel och högt i tak. Våra evenemang är alltid kostnadsfria att vara med på – så även under bokhelgen, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!