Sven Olov Karlsson om Bygdedjuret

Måndag 7 oktober kl. 17.00

Hör Sven Olov Karlsson berätta om sin autofiktiva roman Bygdedjuret. Bygden i Västmanland med sin speciella mentalitet, en sorts grinig missunnsamhet, utgör scenografin för denna svängiga, kärva och roliga roman om ett konstnärsliv.

***

Var inte rädd. Det är en solskenshistoria.

Så inleder berättaren Sven romanen Bygdedjuret, om sitt liv. Tror vi honom?

I ungdomen inträffade ibland oförklarliga blackouter. Numera mitt i livet sker det ideligen, han mörkar dem med komihåglappar och vägbeskrivningar, undanflykter och vita lögner. Måste allt oftare gissa var han har varit eller vart han ska. Han är där, och inte där. Äger böcker som han inte minns att han skrivit, möter en främling på tunnelbanan som påstår att de är gamla vänner; tillvaron börjar bli lika otäckt vag som det där urgamla ryktet om en hemlig skatt gömd i barndomsbyn.

På den platsen börjar det för övrigt, att vara pojke på en bondgård i utförsbacke. Med en fjär, tröttkörd mamma och en alltmer excentrisk lillebror. Där barndomens vinterskarpa stjärnhimmel fick tanken att svindla. Vaknätterna var ett förebud, en tråd mellan två punkter i ett liv.

Senare den ensamma resan bort från Västmanland. Svetsandet, skrivandet, smärtan, slitet, sömnlösheten. Fram växer en sjungande, kärv och rolig roman om att bli konstnär, om att arbeta, misslyckas, älska. Om att hela livet försöka lämna eller tämja Bygdedjuret.

Sven Olov Karlsson är en av våra mest mångsidiga författare, Augustnominerad både för prosa och reportage, senast boken Brandvakten (Natur & Kultur 2017). Han har en förmåga som få att lyssna av vardagens samtal och tystnader och iaktta rörelser i tiden. Hans senaste utgivning var novellsamlingen Årsboken (Natur & Kultur 2019). Den gav honom Vi:s Litteraturpris för ”stilkänsla och stor berättarglädje”.

Samtalet arrangeras i samarbete med Natur & Kultur

Foto på Sven Olov: Laurent Denimal

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!