Systrar, väninnor, krigare och hjältinnor – Release och boksamtal

Fredag 8/3 kl. 18.00-20.00

8/3 är det internationella kvinnodagen. Tillsammans med Appell Förlag bjuder vi in till en release med boksamtal för antologin Systrar, väninnor, krigare och hjältinnor: Kvinnogestalter i litteratur och konst från antiken till idag.

Hur har kvinnogestalten förvandlats från bakgrundens bifigur till en framträdande karaktär i litteratur och konst? Nya källor, arkivfynd och nytolkningar leder till en nödvändig omskrivning av den kulturella kanon som sedan 1800-talet ofta ignorerat eller till och med skrivit ut kvinnan ur historien.

Denna bok rymmer en unik bredd vad gäller såväl historiska infallsvinklar som språkområden. Skribenterna blottlägger berättelsernas strukturer och bjuder på överraskningar då de granskar antikens Vergilius, samtida isländsk litteratur och genrer som antika och medeltida epos, renässansdramatik, -lyrik och -konst, samt den moderna romanen.

Bland de många kvinnor som läsaren möter finns Dido, Didos syster Anna, Danaë, Kleopatra, Philomena, Gunnlöd, Katarina av Medici och Bramimunde. Makt, vänskap, kärlek och sorg är bärande teman i dessa gestaltningar. I situationer där allt många gång er ställs på sin yttersta spets – liv och död – möter vi kvinnogestalter i olika roller, som systrar, väninnor, krigare och hjältinnor.

Johanna Vernqvist är redaktör för boken. Johanna Vernqvist är fil.dr i litteraturvetenskap och verksam vid Linköpings universitet. Hon är även författare till Poeten Gaspara Stampa.

Samtliga författare som medverkar i antologin: Matilda Amundsen Bergström, Anna Carlstedt, Moa Ekbom, Nan Gerdes, Anastasia Ladefoged Larn, Philip Lavender, Sara Moding, Ingela Nilsson, Ellen Söderblom Saarela, Johanna Vernqvist och Sofia Warkander.

Varmt välkomna!

Våra evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss.