Torsdagen 24 oktober kl.17.00
En kylslagen majdag för ett sekel sedan gjorde ynglingen Einar Kjellén en makalös arkeologisk upptäckt. Under mossan på en uppländsk bergknalle hittade han världens äldsta bildberättelse, dold sedan bronsåldern. I myllrande hällristningsscener återges där en mytisk hjältes skeppsfärd till undergången vid världens kant.
Jonathan Lindström följer upp Sveriges långa historia med ännu en pionjärgärning när han med stor inlevelse tar sig an det muntliga berättandets historia. Med hjälp av ny forskning återskapar han inte bara bronsåldershjältens äventyr utan lyckas även rekonstruera människans berättarkultur under hundratusentals år. Vi får möta Islands första sagoförfattare, verklighetens Homeros, boskapsnomadernas skalder och mammutstäppens dansande schamaner. Följ med på ett svindlande forskningsäventyr som för oss bakåt i historien till de kvinnor som sjöng vid längesedan slocknade eldar under en stjärnhimmel som själva tiden vridit ur led.
Jonathan Lindström, arkeolog och författare, har skrivit ett stort antal kritikerrosade faktaböcker som översatts till flera språk. Han erhöll Hertig Karls pris 2013, utsågs till Årets folkbildare 2007 och tilldelades Carl von Linné-plaketten för Årets bästa faktabok Allt om universum 2006 och Societas Archaeologica Upsaliensis Vetenskapliga pris 2011.
I sina böcker har han skrivit, tecknat och förklarat hur universum, hjärnan och evolutionen fungerar och utforskat avlägsna epoker som stenåldern och bronsåldern, berättat om nordbornas sexliv genom tiderna, löst mordgåtor och kartlagt världsbilder utifrån sina egna utgrävningar och forskningsprojekt. Han medverkar i radioprogrammet Spanarna och i Vetenskapsradion Historia i P1 och SVT:s Vetenskapens värld, har programlett SVT:s arkeologiska tv-serier Vikingaliv och De första svenskarna och är chefredaktör för tidningen Populär Arkeologi.
I samarbete med Norstedts förlag
Alla våra boksamtal är gratis, men vi ser gärna att du köper en bok.