Eva Ekselius om Vakna, mitt folk! Det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska

Söndag 19 maj kl. 12.00
Tema: Historia

Eva Ekselius i samtal med Gabriella Ciszuk (Volante) om boken Vakna, mitt folk! Det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska.

Detta samtal är en del av vårt program under Stockholms bokhelg, ta del av hela programmet här.

En översiktlig, läsvänlig och samtidigt gediget forsknings-baserad skildring av det judiska Europa före Förintelsen har hittills saknats i Sverige – men faktiskt också i världen. Nu kommer Eva Ekselius bok Vakna, mitt folk! som fyller denna lucka.

Tiden mellan den franska och ryska revolutionen är inte bara en av västerlandets mest dynamiska epoker, präglad av kulturella, industriella och demokratiska genombrott. Det är också den tid då judarna går från att vara en inåtvänd minoritet till att bli en bärande del av europeiskt samhällsliv.

Med utgångspunkt i Berlin, Wien, Vilnius och Odessa följer Eva Ekselius i boken Vakna, mitt folk! Det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska judiska män och kvinnor från alla samhällsskikt och skildrar hur detta fascinerande persongalleri kom att forma det moderna Europa.

Vakna, mitt folk! är ett storverk, sett till sin medryckande sakprosa och sin unika forskning om det judiska bidraget till den europeiska identiteten – men också i sin fysiska gestaltning, i vacker form av prisbelönta Nina Ulmaja.

Eva Ekselius (f. 1942) är disputerad litteraturvetare och en av Sveriges mest välrenommerade journalister, verksam på Dagens Nyheters kulturredaktion 1968–1986. Hon har specialiserat sig på forskning om det judiska samhällslivet före förintelsen.

Boken ges ut av Volante i samarbete med Judisk Kultur i Sverige.

Foto på Eva: Sara MacKey

Våra evenemang är precis som vanligt kostnadsfria att vara med på även under bokhelgen, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss.