Historiska recept

Söndag 19 maj kl. 14.00
Tema: Historia

Detta samtal är en del av vårt program under Stockholms bokhelg, ta del av hela programmet här.

Historiska recept i urval
 tar dig på en kulinarisk resa flera hundra år bakåt i tiden. Varför tog man fyrtio ägg till en mandeltårta? Hur såg det påhittiga matfusket ut? Testa själv genom att experimentera med råvaror, kryddor och otippade smakkombinationer! Boken innehåller 111 recept på inläggningar, puddingar, kakor, pastejer, fisk, skaldjur, kött, rotfrukter och drycker. Dessutom ingår huskurer och råd om färgning och fläckborttagning. Recepten har varit i flitig användning i adelssläkter och högreståndshem i Sverige och Finland mellan 1720 och 1850.

Med inledning av Richard Tellström, docent i måltidskunskap.

Illustrationer av Sara »SaraMara« Petterson.

Måltidsakademien har utsett Historiska recept till 2023 års vinnare i kategorin Nordisk måltidslitteratur: »En underbar sammanställning av recept, råd, huskurer och allsköns dekokter, så som de använts i högreståndsfamiljer i framför allt Finland mellan 1720 och 1850. Genom att ställa fram exotiska kryddor visade man upp sin välfärd och även om det tog tid insåg även allmogen att potatis var en synnerligen tjänlig föda.«

Charlotte Cederbom, historiker och redaktör för utgivningsprojektet Historiska recept, berättar om Historiska recept i urval.

Läs mer:

Svenska Dagbladet, understreckare av Edward Blom.

Lyssna på Urban Lindstedts intervju med Maren Jonasson, Historia Nu.

Måltidsakademien: vinnare i kategorin Nordisk måltidslitteratur 2023.

Våra evenemang är precis som vanligt kostnadsfria att vara med på även under bokhelgen, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss