Livskvalitet och hälsosamt åldrande med Birger Öhman

Fredag 17 maj kl. 14.00

Detta samtal är en del av vårt program under Stockholms bokhelg, ta del av hela programmet här.

Att få vara frisk och stark genom hela livet innebär stora möjligheter att förverkliga sina drömmar. Det är fullt möjligt att backa sin ålder och att biologiskt bli väsentligt yngre. Det handlar om ganska små förändringar i vår livsstil för att förebygga ohälsa och fördröja åldrandet. Genom regelbunden fysisk aktivitet, hälsosam kost och god och tillräcklig sömn kan du lägga många goda år till ditt liv och samtidigt minska risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2, demenssjukdomar och även cancer.

Bli yngre med tiden berättar Birger Öhman om sin egen resa till att bli yngre med tiden. Han tar upp enkla råd som hjälpt honom att bli en av Sveriges friskaste 84-åringar. Och vi behöver inte avstå från livets goda. Både rödvin och choklad är okej i måttliga mängder och vårt älskade kaffe kan dessutom vara riktigt nyttigt. I boken finns även ett avsnitt där doktor Göran Murvall berättar om hur han framgångsrikt startat träningsgrupper för 90-plussare. Det ger ytterligare bevis för att det aldrig är försent att förändra sin livsstil. Som äldre kan man visst få samma goda resultat av träning som yngre personer – i boken finns faktiskt en undersökning som visar att att vi till och med har större nytta av träningen vid stigande ålder. Garanterat spännande läsning!

Birger Öhman är företagsekonom som arbetat många år inom affärslivet som försäljningschef och Vd. Vid 57 års ålder lämnade han affärslivet och stillasittandet på kontor för att utveckla familjens ridskola:

”Min hobby blev mitt arbete. Det blev 21 fantastiska år – inte minst ur hälsosynpunkt. Ett aktivt liv med mycket ridning och arbetet på gården främjade verkligen min hälsa. Men vid 78 års ålder blev jag ofrivilligt pensionär vilket innebar ett mer stillasittande liv. Efter 2 år hade jag tappat mycket styrka och kondition. Jag började känna mig gammal………….. Tack vare en kurs på Folkuniversitetet och 2 års egna studier kunde jag vända utvecklingen. Regelbunden motion/träning, hälsosam kost och god sömn har givit mig styrka och kondition tillbaka och jag vaknar varje morgon med ny energi och ser fram mot en spännande dag. Jag har verkligen blivit yngre med tiden. Det är aldrig för sent att förändra sin livsstil.” /Birger Öhman

Hos oss berättar Birger mer om boken och bjuder in till ett öppet samtal om åldrande och hälsa där gästernas frågor och synpunkter välkomnas.

Inledningsvis bjuds du på ett glas alkoholfritt mousserande.

Varmt välkommen!

Foto på Birger: Privat

Våra evenemang är precis som vanligt kostnadsfria att vara med på även under bokhelgen, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss.